Άρθρο του Σπύρου Κότσια για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

agrotesssss1Είναι πράγματι μεγαλειώδης ο αγώνας τον αγροτών ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης και των τοκογλύφων δανειστών  να επιβάλλουν μια ασφαλιστική «μεταρρύθμισ绨η οποία  σε συνδυασμό με τις φορολογικές ρυθμίσεις που προτείνονται, ουσιαστικά εξαθλιώνουν τους αγρότες και διαλύουν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Ο ξεσηκωμός της πολύπαθης αγροτιάς δείχνει το δρόμο για τη δημιουργία ενός Παλλαϊκού μετώπου, πέρα και έξω από τις μεταλλαγμένες  ηγεσίες, μόνου ικανού να οδηγήσει τη χώρα και το λαό έξω από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις  μιας ταχείας οικονομικής ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι το  τρίτο μνημόνιο που η «Αριστερή» Κυβέρνηση με τις ευλογίες και τις προτροπές του υποκατάρευση πολιτικού συστήματος  συνομολόγησε με τους τοκογλύφους έρχεται να συμπληρώσει την καταστροφή την οποίαν υπέστη η κοινωνία και η οικονομία από την εφαρμογή των δύο προηγούμενων μνημονίων. Με την εφαρμογή του ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας θα συρρικνωθούν η θα εκλείψουν ολότελα  ενώ η κρατική περιουσία σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της θα περιέλθει στα χέρια ξένων υποτίθεται επενδυτών. Η πατρίδα μας από χώρα θα μεταβληθεί σε οικονομικό χώρο με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά μας ζητήματα αλλά και για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου τα οποία βρίσκονται στον χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο . Ήδη η αρχή έγινε με το ξεπούλημα έναντι ευτελούς τιμήματος των 14 αεροδρομίων στη γερμανική κρατική εταιρεία Σαπόρτ και του ΟΛΠ στη κρατική κινεζική επιχείρηση Κόσκο. Και ακολουθούν τα τρένα και ένα σωρό άλλες  επιχειρήσεις της ΕΥΔΑΠ μη εξαιρούμενης. Να προσθέσουμε επίσης εδώ ότι οι τράπεζες με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση  έχουν ήδη περιέλθει στα χέρια ξένων funds.

Όσο και αν αυτό ξενίζει κάτω από τις σημερινές συνθήκες,  η Ελλάδα ήταν μία χώρα η οποία βασίζονταν στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή στη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Αυτό μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90 γιατί όλα άλλαξαν δραματικά με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και με τις ποσοστώσεις που αυτή επέβαλλε. Παρόλα αυτά η θέση του πρωτογενή τομέα στην ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραμένει σημαντική. Το 13% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον αγροτικό τομέα. Ενώ οι συνολικές εξαγωγές  αγροτικών προϊόντων αποφέρουν στην ελληνική οικονομία 5 δις ευρώ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ( Eurostat)  στην Ελλάδα καταμετρήθηκαν 709  500  αγροτικές μονάδες  ( 6,5%) του συνόλου της ΕΕ ήτοι 13,9%λιγότερες από το 2003. Υπολογίζεται ότι το εισόδημα των  Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων την τελευταία πενταετία μειώθηκε κατά 1,5 δις ευρώ, ενώ η φορολογία αυξήθηκε κατά 150 %. Η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας κατά 44,2%  καθώς επίσης η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 26&, της προκαταβολής φόρου από το 27,3% στο 100% καθώς και των εισφορών του ΟΓΑ , η κατάργηση της  φοροαπαλλαγής  για τις επιδοτήσεις έως 12000 ευρώ σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, του  ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια  από 13% στο 23% , καθώς και η μείωση  στο της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν ολέθρια αποτελέσματα αυξάνοντας υπέρμετρα το κόστος παραγωγής. Αναγκάζοντας με τον τρόπο αυτό τον μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο να εγκαταλείψει το επάγγελμα  με αποτέλεσμα η αγροτική γη και παραγωγή  να περιέλθει σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες  με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία  και τον Έλληνα καταναλωτή.

Στον αντίποδα του μοντέλου των δανειστών εμείς παρατάσσουμε  ένα διαφορετικό σχέδιο το οποίο εγγυάται την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, την παραμονή των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων στο επάγγελμά τους , τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας  στους διάφορους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, την προστασία των καταναλωτών από προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, την αύξηση της παραγωγής γεγονός που θα συμβάλλει στην υποκατάσταση των εισαγομένων  σήμερα αγροτικών αγαθών από εγχώρια, .την ανάπτυξη ενός νέου, σύγχρονου και αυτόνομου συνεταιριστικού κινήματος, τη μετατόπιση της μεταποίησης των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στις αγροτικές περιοχές και τέλος τη μετάδοση σύγχρονων μεθόδων που σέβονται την περιβαλλοντική ισορροπία, διαφυλάττουν και προωθούν στη διεθνή αγορά την εξειδικευμένη ποιότητα και την παραδοσιακή ιδιαιτερότητα.

Προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή αυτού του σχεδίου αποτελούν η νίκη της εξεγερμένης αγροτιάς και η κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που έχουν καταστήσει τη χώρα μας αποικία χρέους των τοκογλύφων

Σπύρος Κότσιας

Μέλος Σοσιαλιστικής Προοπτικής

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα