ΟΗΕ: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η μαζική εξόντωση κρατουμένων στη Συρία

A850BE8FD5ADCFFDEE6B5919D21C1281

Κρατούμενοι στις φυλακές της συριακής κυβέρνησης πεθαίνουν σε μαζική κλίμακα, κάτι που ισοδυναμεί με κρατική πολιτική «εξόντωσης» του άμαχου πληθυσμού, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ανέφεραν σήμερα ερευνητές του ΟΗΕ.

Η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει«στοχευμένες κυρώσεις» σε Σύρους αξιωματούχους στην πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία που είναι υπεύθυνοι για διάπραξη ή συνέργεια σε θανάτους, βασανισμούς και εξαφανίσεις κρατουμένων, αλλά απέφυγε να τους κατονομάσει.

Στην έκθεσή τους οι τέσσερις ανεξάρτητοι ειδικοί ανέφεραν ότι έχουν τεκμηριώσει επίσης μαζικές εκτελέσεις και βασανισμό κρατουμένων από δύο οργανώσεις τζιχαντιστών, την Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος, που συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
Η έκθεση, καλύπτει την περίοδο από τις 10 Μαρτίου 2011 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015 και βασίζεται σε συνεντεύξεις 621 επιζώντων και μαρτύρων, καθώς και σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την επιτροπή της οποίας προεδρεύει οΠάουλο Πινιέιρο.

«Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, χιλιάδες κρατούμενοι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση από αντιμαχόμενα μέρη», ανέφερε η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία.
«Οι δολοφονίες και οι θάνατοι που περιγράφονται στην έκθεση αυτή συνέβησαν με υψηλή συχνότητα, σε μια μακρά περίοδο και σε πολλές τοποθεσίες, με σημαντική επιμελητειακή υποστήριξη που περιελάμβανε τεράστιους κρατικούς πόρους», αναφέρει η έκθεση. «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η περιγραφόμενη συμπεριφορά ισοδυναμεί με εξόντωση που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι οι κρατούμενοι της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ ανά πάσα στιγμή και χιλιάδες άλλοι έχουν «εξαφανιστεί» μετά τη σύλληψή τους από κρατικές δυνάμεις ή αγνοούνται μετά την απαγωγή τους από ένοπλες ομάδες, αναφέρει η επιτροπή.

Μέσω μαζικών συλλήψεων και δολοφονιών αμάχων, στις οποίες περιλαμβάνονται η λιμοκτονία και ο θάνατος από τραύματα και ασθένειες που δεν έλαβαν ιατρική θεραπεία, οι κρατικές δυνάμεις «εμπλέκονται σε πολλαπλές αναθέσεις εγκλημάτων, που ισοδυναμούν με συστηματική και εκτεταμένη επίθεση εναντίον ενός πληθυσμού αμάχων», προστίθεται στην έκθεση.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι», περιλαμβανομένων των επικεφαλής τμημάτων και διευθύνσεων που διοικούν εγκαταστάσεις κράτησης και της στρατιωτικής αστυνομίας, καθώς και των πολιτικών ανωτέρων τους, γνώριζαν για τους θανάτους και για πτώματα που τάφηκαν ανώνυμα σε μαζικούς τάφους.

Η Τζαμπχάτ αλ Νούσρα και το ISIS έχουν διαπράξει μαζικές εκτελέσεις κυβερνητικών στρατιωτών τους οποίους είχαν συλλάβει ενώ υπέβαλαν αμάχους σε «παράνομες δίκες» από δικαστήρια της Σαρία που επέβαλαν θανατικές καταδίκες, αναφέρει η έκθεση.
«Η ανάληψη των ευθυνών γι’ αυτά και άλλα εγκλήματα πρέπει να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε πολιτικής λύσης», αναφέρουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα