Δημοσιεύθηκε στις: Κυ, Φεβ 7th, 2016

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Ρωσία και Πούτιν

erntogan1

Νέα σφοδρή επίθεση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσίας για τη στάση τους στη Συρία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος παράλληλα εμφανίστηκε έτοιμος να ανοίξει τα σύνορα της χώρας του σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την περιοχή του πολιορκημένου Χαλεπιού.

«Το καθεστώς έχει πλέον αποκλείσει ένα τμήμα του Χαλεπιού (…) Αν (οι άμαχοι) βρίσκονται στις πόρτες μας και δεν έχουν άλλη επιλογή, αν είναι απαραίτητο, οφείλουμε να αφήσουμε τους αδελφούς μας να εισέλθουν και θα το πράξουμε», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική και τη Σενεγάλη.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα, πολλές δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι λόγω των σφοδρών μαχών που φέρνουν εκεί αντιμέτωπους τον συριακό στρατό, που υποστηρίζεται από τους Ρώσους, και τους αντάρτες. Μεταξύ 30.000 και 35.000 άνθρωποι έχουν φθάσει τις τελευταίες 48 ώρες στα περίχωρα της πόλης Αζάζ, σε απόσταση 5 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, δήλωσε χθες, Σάββατο, ο κυβερνήτης της μεθοριακής τουρκικής επαρχίας Σουλεϊμάν Ταπσίζ. Ο Ταπσίζ μίλησε για το «ενδεχόμενο» το κύμα αυτό να φθάσει τους 70.000 ανθρώπους.

Η Τουρκία δεν έχει μέχρι τώρα επιτρέψει την είσοδο των Σύρων οι οποίοι διαφεύγουν και είναι αναγκασμένοι να ζουν σε καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί βιαστικά γύρω από την τοποθεσία Μπαμ αλ-Σαλάμα. Ζουν εκεί μέσα στο κρύο και σε κακές συνθήκες, με βοήθεια που τους χορηγείται κυρίως από την τουρκική ισλαμική μη κυβερνητική οργάνωση IHH.

Σήμερα το πρωί, το μεθοριακό πέρασμα του Οντσούπιναρ εξακολουθούσε να είναι κλειστό, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όμως τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για όλες τις επείγουσες περιπτώσεις», διευκρίνισε ζητώντας να μην κατονομασθεί ένας Τούρκος αξιωματούχος. «Επτά τραυματίες εισήλθαν την Παρασκευή στην Τουρκία και ένας άλλος το Σάββατο για να νοσηλευθούν», πρόσθεσε.

Όσον αφοιρά τη Ρωσία και τον Πούτιν, ο Ερντογάν δήλψσε τα εξής: «Οφείλουμε να ρωτήσουμε τους Ρώσους: τι κάνετε στη Συρία; Στην πραγματικότητα, είστε εισβολείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Συνεργάζεστε με κάποιον (τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ), ο οποίος έχει σκοτώσει 400.000 ανθρώπους και συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι η νατοϊκή Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται μια σοβαρή διπλωματική κρίση αφότου η τουρκική αεροπορία κατέρριψε τον Νοέμβριο ένα ρωσικό βομβαρδιστικό για το οποίο υποστήριξε ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της στα σύνορα με τη Συρία. Η Μόσχα κατηγόρησε αυτή την εβοδμάδα την Άγκυρα ότι ετοιμάζει μια «στρατιωτική επέμβαση» στη Συρία.

Χθες ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες αυτές αστείες. Όταν ερωτήθηκε και πάλι επί του αεροπλάνου του, απάντησε πως η χώρα του είναι έτοιμη «να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, αν είναι απαραίτητο». «Τη στιγμή που σας μιλάω, εμείς, οι δυνάμεις ασφαλείας μας, είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Δεν φοβόμαστε», δήλωσε.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo