Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Φεβ 6th, 2016

Ε.Ε:Η Τουρκία να επιτελέσει το καθήκον της και να δεχτεί τους πρόσφυγες

6b2a8d3a19a7982730db6630118cebe7

Οι Ευρωπαίοι υπενθύμισαν σήμερα το πρωί στην Τουρκία πως έχει καθήκον έναντι του διεθνούς δικαίου να υποδεχθεί τους χιλιάδες σύρους πρόσφυγες οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στα σύνορά της αφού διέφυγαν από μια επίθεση του στρατού του καθεστώτος που υποστηρίζεται από τη ρωσική αεροπορία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κατά την άφιξή του σε σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ,δήλωσε,»Η Συμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει ρητώς την υποδοχή των προσφύγων, εξακολουθεί να ισχύει».

Παράλληλα,ο Χαν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με το κλείσιμο εκ μέρους της Τουρκίας του μεθοριακού περάσματος του Οντσούπιναρ (ονομάζεται Μπαμπ αλ-Σαλάμα από τη συριακή πλευρά), νότια της τουρκικής πόλης Κιλίς, απ’ όπου χθες δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να εισέλθει στο τουρκικό έδαφος ή να εξέλθει απ’ αυτό.

Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς που ανακοινώθηκαν από τον ΟΗΕ, 20.000 άνθρωποι συνωστίζονται ήδη από τη συριακή πλευρά αυτού του μεθοριακού περάσματος ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επίθεση του καθεστώτος στην επαρχία του Χαλεπιού (βόρεια Συρία) με την υποστήριξη περισσοτέρων των χιλίων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών έχει ωθήσει από τη Δευτέρα σχεδόν 40.000 αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν ατύπως από χθες Παρασκευή στο Άμστερνταμ, αναμενόταν να επωφεληθούν από την παρουσία του τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου για του επισημάνουν την ανησυχία τους για την τύχη αυτών των προσφύγων, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

«Όλος ο κόσμος είδε τις εικόνες από το Χαλέπι, τις δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που διαφεύγουν, που διαφεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Δεν έχουμε αρμοδιότητα να πούμε στην Τουρκία τι πρέπει να κάνει», υπογράμμισε σχετικά με τους πρόσφυγες που είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα. Όμως στη διάρκεια της διάσκεψης των δωρητών για τη Συρία, την Πέμπτη στο Λονδίνο, ο τούρκος πρωθυπουργλός Αχμέτ Νταβούτογλου «είπε πως θα επιτραπεί σ’ αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στην Τουρκία», επέμεινε.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια νέα μεγάλη ροή προσφύγων» προς την Ευρώπη, συνέχισε ο Άσελμπορν. «Είναι η συνέπεια των βομβαρδισμών που πραγματοποιούνται αδιακρίτως μέσα στο Χαλέπι και γύρω απ’ αυτό», τόνισε.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo