Γκράντι:Ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως

filipo-gkranti

O νέος ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, απηύθυνε έκκληση να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν λύσεις ώστε να παύσουν οι συρράξεις και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να τρέπονται σε φυγή από τις εστίες τους, καθώς ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα,ο  Φίλιπο Γκράντι, χτες στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου αφότου ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου,δήλωσε «Η Υ.Α. πλέει σε εξαιρετικά δύσκολα νερά».

«Κατ’ αρχάς το οφείλουμε σε όσους είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό των χωρών τους, αλλά το οφείλουμε και στα κράτη… τα κράτη αναζητούν απεγνωσμένα να βρουν λύσεις σε θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες», δήλωσε. «Ακόμα κι αν οι συνθήκες γίνουν πιο απελπιστικές, πρέπει να σκεφθούμε πώς θα λύσουμε το ζήτημα του εκτοπισμού.»

Παράλληλα,τόνισε ότι υπάρχουν σήμερα πάνω από 60 εκατομμύρια εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο λόγω των συρράξεων που λαμβάνουν χώρα από το Νότιο Σουδάν έως τη Συρία, Φίλιπο Γκράντι δεσμεύθηκε ότι η Υ.Α. θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους της. Απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να αφιερώσουν περισσότερη ενέργεια και πόρους ώστε να απαλειφθούν οι πόλεμοι και οι συρράξεις και να αναζητήσουν λύσεις για τις αιτίες που οδηγούν σε προσφυγικές κρίσεις.

Επίσης,υπογράμμισε ότι χώρες που φιλοξενούν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων, όπως ο Λίβανος, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, χρειάζονται περισσότερη βοήθεια.

Επιπλέον,έδωσε έμφαση στην επανεγκατάσταση (resettlement), στην παροχή θεωρήσεων εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους και στην οικογενειακή επανένωση, καθώς τα παραπάνω είναι εκείνα τα «εργαλεία» που μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να βρουν την ασφάλεια σε άλλες χώρες «όχι μέσω της παράτυπης διακίνησης, αλλά μέσω νόμιμων οδών».

Έπειτα από μία χρονιά, όπως ήταν το 2015, κατά την οποία περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες κατέφτασαν στις ακτές της Ευρώπης, ο Grandi δήλωσε ότι θα απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει μια «συντονισμένη και συνεκτική» προσέγγιση ώστε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ανθρώπων που αναζητούν την ασφάλεια. Επέστησε, παράλληλα, την προσοχή, στο μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από το πώς θα ανταποκριθεί η Ευρώπη στο ζήτημα.

Τόνισε ότι εάν η Ευρώπη ορθώσει φράχτες και κλείσει τις πόρτες, τότε θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος κόσμος το παράδειγμά της.

«Η Ε.Ε. καταβάλλει σκληρές προσπάθειες ώστε ο όγκος του προσφυγικού, τόσο εντός της Ένωσης, όσο και στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, να κατανεμηθεί ισομερώς», δήλωσε ο Γκράντι. Παράλληλα, υπογράμμισε πως σήμερα στην Ευρώπη βρίσκεται λιγότερο από 10% του συνόλου του σημερινού προσφυγικού πληθυσμού παγκοσμίως.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα