ΣΥΡΙΖΑ:Η παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων μέσα σε συνθήκες νέων απειλών για τα στοιχειώδη δικαιώματα των λαών και των κοινωνιών

Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

ανακοίνωση:

Μέσα σε συνθήκες νέων απειλών για τα στοιχειώδη δικαιώματα των λαών και των κοινωνιών, τιμάται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ως ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, θεωρούμε ότι η ημέρα αυτή δεν προσφέρεται για πανηγυρισμό αλλά για εγρήγορση και κινητοποίηση.

Για την σύγχρονη ριζοσπαστική δημοκρατική αριστερά, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αξία. Η υπεράσπισή τους είναι στην καρδιά του δικού μας πολιτικού και κοινωνικού οράματος.

Στη βάση αυτή, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ιστορική 25η Ιανουαρίου 2015, έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα στο δικαιωματικό επίπεδο, όπως ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο νόμος για την ιθαγένεια και το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την επέκταση και στα ομόφυλα ζευγάρια του σύμφωνου συμβίωσης. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η απόφαση της Βουλής – με ευρύτατη πλειοψηφία – για την οικοδόμηση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι αυτά δεν αρκούν. Διότι στη δική μας αντίληψη, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα, που σημαίνει ότι η απόλαυση των δικαιωμάτων του πολίτη συνδέεται αδιάρρηκτα και με την πλήρη κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αντίληψη που καθιστά πρώτιστο χρέος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης τον τερματισμό της πολιτικής της λιτότητας και, γενικότερα, την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας με σύγχρονους όρους.

Σημαντικές επιδόσεις έχει να επιδείξει η κυβέρνηση και ο λαός μας και στο μέγιστο ζήτημα της προστασίας των προσφύγων. Εμπνεόμαστε από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που προβλέπει ότι τα δικαιώματα απορρέουν από την ανθρώπινη ιδιότητα και από την ιδιότητα του πολίτη μιας χώρας. Τηρώντας, λοιπόν, την Οικουμενική Διακήρυξη, οφείλουμε να προστατεύουμε και τα ασυνόδευτα παιδιά, που έρχονται στη χώρα μας μέσω της θάλασσας του Αιγαίου.

Τέλος, η εποχή μας απαιτεί τη θέσπιση και νέων δικαιωμάτων, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το δικαίωμα στη ζωή έχει προτεραιότητα και απαιτεί την αναγνώριση και προστασία του δικαιώματος στην ειρήνη. Απόφαση που πρέπει να πάρει και η χώρα μας, στο πλαίσιο της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.

 

Σχετικά Νέα