

Τον Αύγουστο του 2014, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής με μια αρχαιολογική ανακάλυψη που συνέτριψε κάθε προηγούμενη πρόβλεψη. Η ανασκαφή της Αμφίπολης, μια αρχαία πόλη που είχε περάσει απαρατήρητη για αιώνες, βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο της διεθνούς ειδησεογραφίας χάρη στο εύρημα ενός εντυπωσιακού ταφικού μνημείου.
Η ανασκαφή της Αμφίπολης δεν είχε μόνο την επιτυχία της προηγούμενης ανακάλυψης του Μανώλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα, αλλά και την επικοινωνιακή δύναμη της σύγχρονης εποχής. Οι εξελίξεις γύρω από την ανακάλυψη του ταφικού μνημείου, με την αναγνώριση των δυο ακέφαλων σφιγγών, μεταμόρφωσαν την μικρή καφετέρια στη Μεσολακιά του δήμου Αμφίπολης σε κέντρο πληροφόρησης για δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο.
Δέκα χρόνια μετά, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανατρέχει στην ανασκαφή και τις εξελίξεις της. Ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Σπανέλης, που ήταν από τους πρώτους που κάλυψαν την είδηση για τη μικρή τοπική εφημερίδα της Καβάλας, θυμάται την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ανακάλυψη και την απογείωση της ανασκαφής σε διεθνές επίπεδο.
Ο Σπανέλης σημειώνει ότι η ανεύρεση των δυο ακέφαλων σφιγγών έδωσε νέα διάσταση στην ανασκαφή, ενώ η επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις 12 Αυγούστου 2014 τροφοδότησε περαιτέρω το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η ανασκαφή, που αρχικά είχε επανέλθει στην ανυποληψία μετά την αποκάλυψη του μαρμάρινου περιβόλου το 2012, άρχισε να τραβάει την προσοχή για τα σημαντικά ευρήματα και τις αλλαγές που συντελούνταν στο ταφικό μνημείο.
Η ανασκαφή του τύμβου Καστά συνεχίζεται με σημαντικά έργα αποκατάστασης και συντήρησης. Ο Μιχάλης Λεφαντζής, προϊστάμενος του τμήματος Μελετών Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ, αναδεικνύει την επίπονη δουλειά που έγινε από την αρχική μικρή ομάδα ανασκαφής μέχρι σήμερα. Η υποστήριξη και η παρακολούθηση από το Υπουργείο Πολιτισμού διασφάλισε την αδιάκοπη πρόοδο των εργασιών.
Καθώς η ανασκαφή συνεχίζεται, το τελικό κεφάλαιο της ιστορίας του τύμβου Καστά αναμένεται να γραφεί το 2027, όταν το μνημείο θα ανοίξει επίσημα για το κοινό. Η Αμφίπολη παραμένει ένα μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο, που αναμένεται να μαγέψει με τις αποκαλύψεις του και να προσφέρει νέες γνώσεις για την αρχαία ιστορία.
Σχετικά Νέα
Πώς η κλιματική αλλαγή θρέφει έναν θανατηφόρο μύκητα – Τι είναι «Aspergillus»
Ηκλιματική αλλαγή προκαλεί όχι μόνο ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και την εξάπλωση επικίνδυνων παθογόνων.
Το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου: Τι είναι και πώς θα το αποφύγετε
Μια τάση που εμφανίζεται συχνά στους ανθρώπους, όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια ενοχλητική, άβολη.
Αργίες 2025: Έρχονται η Πρωτομαγιά και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Οι διακοπές του Πάσχα τελειώνουν σταδιακά και πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται πότε πέφτει.
Εντοπίστηκε βραχώδης εξωπλανήτης με “ουρά κομήτη” που αποσυντίθεται πολύ κοντά στον ήλιο του
Αστρονόμοι παρατήρησαν έναν μικρό, βραχώδη πλανήτη που περιστρέφεται σε τροχιά επικίνδυνα κοντά στο αστέρι.