120 δόσεις: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της νέας ρύθμισης – Απελευθέρωση λογαριασμών και «μπόνους»

Εντός της εβδομάδας ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις. Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, ξεμπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, εφόσον είχαν δεσμευθεί λόγω οφειλών στην Εφορία, ενώ προβλέπονται και μπόνους.

Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία χαρακτηρίζεται «τελευταίας ευκαιρίας», οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ αποκτούν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, χωρίς κριτήριο τζίρου, τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις. Οι επιχειρήσεις που θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε λίγες δόσεις θα κερδίσουν μεγαλύτερο κούρεμα στις προσαυξήσεις και τους τόκους, ενώ σε όλους δίνεται μπόνους προκαταβολής.

Συγκεκριμένα οι οφειλέτες που θα προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.

Το δεύτερο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο με τις μειώσεις στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τα μέτρα στήριξης στην οικοδομή αλλά και με τις ανατροπές στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων θα έρθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και αφού θα έχει κλειδώσει με τους θεσμούς ο προϋπολογισμός του 2020.

Για την πάγια ρύθμιση εξετάζεται ο διπλασιασμός του αριθμού των δόσεων σε 24 και 36 αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Μείωση 20% έως 30% για 5,8 εκατ. φορολογουμένους

Ελαφρύτερος κατά 10% έως 30% θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα δουν τον Σεπτέμβριο περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τη μεγαλύτερη μείωση, 20% έως 30%, κερδίζουν 5,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία προέβλεπε τη μείωση του φόρου κατά 10% μεσοσταθμικά και να ενεργοποιήσει, κατά έναν χρόνο νωρίτερα το σχέδιό της για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εφαρμόζοντας σε πρώτη φάση τη μείωση του φόρου κατά 22% μεσοσταθμικά.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου:

– Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί στο συνολικό ποσό του φόρου (κύριου και συμπληρωματικού) με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας από την οποία εξαιρούνται τα αγροτεμάχια.

– Η μείωση του φόρου εφαρμόζεται μετά τις εκπτώσεις που προβλέπονται για τους φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα και ακίνητη περιουσία που η επιφάνειά της δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ και η αξία τα 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

– Ο φόρος ανάλογα με την αξία της περιουσίας μειώνεται κατά:

– 30% για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 3.488.820 φορολογούμενοι.

– 27% για ακίνητα αξίας έως 70.000 ευρώ.

– 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.

– 20% για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ

– 10% για τους περίπου 15.000 έχοντες ακίνητη περιουσίας αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Ισχυρά κίνητρα για μικροοφειλέτες και επιχειρήσεις

-Περισσότερες και μικρότερες δόσεις για πάνω από 2 εκατ. μικροοφειλέτες της Εφορίας και ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις με γενναίο κούρεμα προσαυξήσεων και τόκων προβλέπει το άρθρο 2 του φορολογικού νομοσχεδίου με τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Με στόχο το νέο σχήμα να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τα 3,8 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας αλλά και να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα έσοδα κατά τους πρώτους μήνες της ρύθμισης, το υπουργείο Οικονομικών δίνει έξτρα μπόνους στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις.

Στις περιπτώσεις αυτές, προβλέπεται κούρεμα προσαυξήσεων και τόκων που ξεκινάει από 75% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 25 έως και 36 δόσεις, ανεβαίνει στο 80% για 13 έως 24 δόσεις, αυξάνεται στο 85% στην περίπτωση ρύθμισης της οφειλής σε 5 έως 12 δόσεις για να φθάσει στο 95% για όσους επιλέξουν το σχήμα των δυο έως τεσσάρων μηνιαίων δόσεων.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής, οι επιχειρήσεις κερδίζουν πλήρη απαλλαγή κατά 100% από τόκους και προσαυξήσεις. Αντίθετα τα νομικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 36 μηνιαίες δόσεις θα έχουν μικρότερο κούρεμα στις προσαυξήσεις που δεν υπερβαίνει το 45%. Μάλιστα για όσους επιλέξουν το σχήμα των 120 δόσεων θα έχουν έκπτωση μόλις 10%. Η ρύθμιση συνοδεύεται με ένα ακόμη μπόνους.

Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος της ρύθμισης που έχει επιλέξει χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Με τη νέα διάταξη:

– Η ελάχιστη μηνιαία δόση μειώνεται από 30 ευρώ στα 20 ευρώ.

– Το επιτόκιο μειώνεται στο 3% από 5% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.

– Παγώνουν κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα.

– Οσοι έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση.

– Ρυθμίζονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχετικά Νέα