Όλ.Κεφαλογιάννη: Η ΝΔ χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα και εντός και εκτός Ελλάδας

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, σε ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, τις πάγιες και γνωστές θέσεις της ΝΔ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ” δηλώνει, στη συνέντευξή της, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Όλγα Κεφαλογιάννη σημειώνοντας ότι “Η ΝΔ χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα και τα ίδια επιχειρήματα και εντός και εκτός Ελλάδας”.

Η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, ερωτηθείσα για το τι θα πράξει η ΝΔ εάν η συμφωνία με την ΠΓΔΜ περιλαμβάνει αλλαγή Συντάγματος και erga-omnes, απαντά ότι η οποιαδήποτε τοποθέτηση γύρω από το ζήτημα είναι πρόχειρη καθώς, όπως λέει, “η μέχρι σήμερα πληροφόρηση των πολιτικών δυνάμεων προέρχεται, κατά βάση, από το ρεπορτάζ των ΜΜΕ και από τα όσα διαρρέουν από τη γειτονική χώρα”.

Σημειώνει, επίσης, ότι “η ΝΔ έχει θέση την οποία έχει διατυπώσει εγκαίρως και σαφώς” και υπογραμμίζει ότι “στόχος της ΝΔ είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία όχι μόνο για σήμερα, αλλά κυρίως για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων στο μέλλον”.

Ερωτηθείσα εάν ωριμάζει στη ΝΔ η σκέψη για πρόταση μομφής στην κυβέρνηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ, η Όλγα Κεφαλογιάννη απαντά λέγοντας: “Αν και ο κ. Καμμένος έχει πραγματοποιήσει δεκάδες κυβιστήσεις χάριν της υπουργικής καρέκλας, τίθεται de facto ζήτημα κυβερνητικής συνοχής”.

Στα θέματα “νόμου-τάξης” η τομεάρχης της ΝΔ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “η ύπαρξη νόμων είναι η μία προϋπόθεση για μία ευνομούμενη Πολιτεία” και υπογραμμίζει ότι “η ΝΔ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την πάταξη της ανομίας”.

Αναφερόμενη στις κυβερνητικές εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις, η βουλευτής της ΝΔ χαρακτηρίζει “εξωφρενικό να εξαγγέλλει η κυβέρνηση μείωση φόρων όταν όλη της η πολιτική στηρίζεται στην υπερφορολόγηση”.

Τέλος, της η Όλγα Κεφαλογιάννη δηλώνει “ανήσυχη” για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα των μνημονίων και υποστηρίζει την άποψη ότι “η Ευρώπη θα πρέπει να πλησιάσει περισσότερο τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και να μην μείνει προσηλωμένη σε ασφυκτικές δημοσιονομικές λογικές ακραίας λιτότητας”.

Ακολουθεί η συνέντευξή της τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη:

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη να ξεκινήσουμε από το ζήτημα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και να σας ρωτήσω, τι θα πράξει η ΝΔ εάν η συμφωνία περιλαμβάνει και αλλαγή Συντάγματος και erga omnes;

Απ. Ας αναμείνουμε πρώτα την τελική συμφωνία για να δούμε το εύρος, το χρόνο εφαρμογής της και, κυρίως, εάν τηρούνται οι κόκκινες γραμμές. Διότι, κυρία Αδηλίνη -κι αυτό είναι η επιτομή της κυβερνητικής ανευθυνότητας για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα-, όλη η μέχρι τώρα πληροφόρηση των πολιτικών δυνάμεων προέρχεται κατά βάση από το ρεπορτάζ των ΜΜΕ και απ΄ όσα διαρρέουν από τη γείτονα. Προφανώς, με τέτοιους ανεύθυνους χειρισμούς της κυβέρνησης, οποιαδήποτε τοποθέτηση θα είναι πρόχειρη και εγώ προσωπικά δεν θα μπω σε αυτό τον κύκλο της επιπολαιότητας για το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα.

Ερ. Θεωρείτε ότι η δήλωση του Σλοβάκου ευρωβουλευτή, Eduard Kukan, σύμφωνα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στα μέλη του ΕΛΚ ότι “δεν θα είναι εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας” της ΠΓΔΜ, αφήνει κάποιο “παράθυρο” για συναίνεση της ΝΔ σε μία σύνθετη ονομασία;

Απ. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε σε ευρωβουλευτές του ΕΛΚ τις γνωστές και πάγιες θέσεις της Ν.Δ. γύρω από το ζήτημα. Δεν είπε τίποτα καινούργιο ή διαφορετικό που αλλάζει την πολιτική μας θέση. Την ίδια γλώσσα, τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούμε και μέσα και έξω από την Ελλάδα. Όσοι ψάχνουν διαφορές ή έχουν διάθεση να παρερμηνεύουν δηλώσεις, χάνουν τον χρόνο τους.

Ερ. Μήπως εν τέλει αυτό που θα καθορίσει τη στάση της ΝΔ δεν είναι μόνο η συμφωνία αυτή καθ΄ αυτή, αλλά αφενός το να μην “δωρίσει” το όλο θέμα στην ακροδεξιά κα αφετέρου να “καρπωθεί” την αντίδραση όσων δεν επιθυμούν τη χρήση του όρου “Μακεδονία;

Απ. Η Ν.Δ. έχει θέση, την οποία έχουμε διατυπώσει εγκαίρως και σαφώς. Συμφωνία συνολική έναντι όλων, άρση των αλυτρωτικών στοιχείων, και άρα συνταγματική αναθεώρηση που θα περιέχει όχι μόνον το όνομα αλλά και τα ζητήματα της εθνικότητας και της γλώσσας. Κι αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν η Ελλάδα απεμπολήσει το κύριο όπλο της ανοίγοντας το δρόμο για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Προσέξτε, η θέση της Ν.Δ. δεν ετεροκαθορίζεται από το τί θα πράξει η κυβέρνηση ή τί θα αποφασίσει τελικά ο κ. Καμμένος που αρκείται σε λεκτικές ασκήσεις πατριωτισμού. Ούτε επιδιώκουμε να γίνουμε αρεστοί. Δεν είμαστε, άλλωστε, εμείς που χαρακτηρίσαμε τους πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια ως “ετερόκλητο όχλο”. Ο κ. Τσίπρας προσέβαλε τους φόβους των Ελλήνων. Στόχος της Ν.Δ. είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία όχι μόνον για σήμερα αλλά, κυρίως, για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων στο μέλλον.

Ερ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αφήνει να εννοηθεί ότι τα έγγραφα που επικαλείται θα κατατεθούν στη Βουλή αν χρειαστεί. Τι απαντάτε;

Απ. Απορώ ειλικρινά με αυτή την πρωτοφανή στάση των επιλεκτικών διαρροών και της προπαγάνδας. Η Ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να σοβαρευτεί. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προφανώς τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωπες με δεκάδες εναλλακτικές προτάσεις από πλευράς ΟΗΕ. Η χρήση εγγράφων από το παρελθόν δείχνει για ακόμα μια φορά ότι αυτό που τους ενδιαφέρει τελικά είναι η δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων.

Ερ. Ωριμάζει, στη ΝΔ, η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στην περίπτωση που το θέμα έλθει στη Βουλή και καταψηφιστεί από τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο;

Απ. Ο κανονισμός της Βουλής προσφέρει εναλλακτικές δυνατότητες στην αντιπολίτευση, ωστόσο ο χρόνος και ο τρόπος αξιοποίησής τους είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές, αν και ο κ. Καμμένος έχει πραγματοποιήσει δεκάδες κυβιστήσεις χάριν της υπουργικής καρέκλας, ότι τίθεται de facto ζήτημα κυβερνητικής συνοχής.

Ερ. Θα λέγατε ότι το “Μακεδονικό” που έχει ταλαιπωρήσει πρώην κυβερνήσεις μπορεί να αποτελέσει αιτία εκλογών και για τη σημερινή κυβέρνηση;

Απ. Αμφιβάλλω εάν ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα έχει την πολιτική ευθιξία να οδηγήσει την χώρα στις κάλπες, λόγω της προφανούς δυσαρμονίας μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών. Αμφιβάλλω επίσης εάν οι ΑΝΕΛ έχουν την πολιτική ηθική να αποχωρήσουν, ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός συμφωνήσει σε όνομα “Μακεδονία” για τα Σκόπια. Ένα κοινό έχουν. Τη διατήρηση της καρέκλας.

Ερ. Να περάσουμε και στα θέματα της ασφάλειας των πολιτών στα οποία επενδύει η ΝΔ και να σας ρωτήσω. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση συνειδητά “κλείνει τα μάτια” στα θέματα νόμου και τάξης;

Απ. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα και αναλώνονται σε στατιστικά στοιχεία που λένε τη μισή αλήθεια. Ως γνωστόν, εάν θέλεις να αρνηθείς την πραγματικότητα επικαλείσαι τη στατιστική. Εκ του αποτελέσματος, όμως, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση έχει επιλεκτική ανάγνωση για τα φαινόμενα της βίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός για παράδειγμα διακρίνει αυτούς που επιτέθηκαν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης σε “ακροδεξιούς” ή “αγανακτισμένους”, νομιμοποιώντας έτσι τα πολιτικά ελατήρια πίσω από μία πράξη βίας. Οι δημόσιες καταγγελίες δε στελεχών της ΕΛΑΣ ότι η πολιτική ηγεσία έχει δέσει τα χέρια τους δίνουν άλλη διάσταση στο θέμα και πρέπει να διερευνηθούν άμεσα.

Ερ. O Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει, σε όλες του τις τοποθετήσεις, ότι η ΝΔ θα επαναφέρει τη νομιμότητα και θα πατάξει τα φαινόμενα ανομίας. Τι θα κάνει η ΝΔ προς αυτή την κατεύθυνση;

Απ. Όπως γνωρίζετε, η ύπαρξη νόμων είναι η μία προϋπόθεση για μία ευνομούμενη Πολιτεία. Η δεύτερη, και εξίσου σημαντική, προϋπόθεση είναι η τήρηση των νόμων. Να είστε βέβαιη ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την πάταξη της ανομίας, επιτρέποντας, επιτέλους, στα στελέχη της ΕΛΑΣ να κάνουν τη δουλειά τους.

Ερ. Ως βουλευτής της Α΄ Αθήνας ,και επειδή έχετε κάνει δημόσιες παρεμβάσεις για τα προβλήματα της πρωτεύουσας, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την πρωτοβουλία κατοίκων για το Πεδίον του Άρεως. Τι χρειάζεται να γίνει ώστε να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα σε έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της πρωτεύουσας;

Απ. Η εικόνα στο Πεδίον του Άρεως είναι σοκαριστική. Είναι μόνο ένα κομμάτι από το παζλ της αποσύνθεσης στην οποία έχει καταδικάσει την Αθήνα η κυβέρνηση. Η πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε χώρο βίας και παραβατικότητας. Αυτό βιώνουν οι κάτοικοι της Αθήνας καθημερινά. Και μαζί τους οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη μας. Σε αυτή τη δραματική κατάσταση έχουμε έναν άβουλο υπουργό Προστασίας του Πολίτη και μία περιφερειάρχη που επιδιώκει να μεταθέσει αλλού τις δικές της ευθύνες. Έναν υπουργό που προτρέπει τους πολίτες να “κοιμούνται”. Εμείς τους λέμε να ξυπνήσουν. Η Αθήνα χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, πράξεις, όραμα, ενεργοποίηση των κατοίκων. Να μην συνηθίσουμε, να μην αποδεχτούμε αυτή την παρακμή. Να δράσουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα.

Ερ. Να περάσουμε και στο θέμα χρέος-μνημόνια καθώς πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Η ΝΔ αμφισβητεί την καθαρή έξοδο. Ωστόσο τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση υπόσχονται φοροελαφρύνσεις. Η επίτευξη αυτού του στόχου από την κυβέρνηση θα δυσκολέψει τη ΝΔ που επενδύει στη συγκεκριμένη προεκλογική εξαγγελία;

Απ. Μην έχετε αμφιβολία πως η κυβέρνηση θα κριθεί για τα πεπραγμένα της στην οικονομία, για τα βάρη που φόρτωσε στους πολίτες, για τους νέους φόρους και τις νέες περικοπές που έχει ήδη συμφωνήσει, παρά τους πανηγυρικούς τόνους περί εξόδου από τα μνημόνια. Είναι, μάλιστα, εξωφρενικό να εξαγγέλλει μείωση φόρων, όταν όλη της η πολιτική στηρίζεται στην υπερφορολόγηση των πολιτών. Μόλις πρόσφατα ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε πως ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί ακόμη και για τα χαμηλά εισοδήματα. Θέλουν να διαλύσουν τη μεσαία τάξη και το κάνουν συνειδητά. Μόνον μία νέα κυβέρνηση, με διεθνή αξιοπιστία και ένα σοβαρό σχέδιο ελέγχου των δαπανών και προσέλκυσης επενδύσεων μπορεί να διασφαλίσει μείωση των φόρων. Και αυτή η κυβέρνηση θα είναι της Ν.Δ.

Ερ. Είστε αισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου οριστικής επίλυσης του ζητήματος του χρέους έως τα τέλη Ιουνίου;

Απ. Είμαι ανήσυχη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα. Όχι για μικροκομματικούς λόγους αλλά για λόγους ουσίας που αφορούν τόσο τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας όσο και τις διεθνείς προκλήσεις. Η δέσμευση των εταίρων για ρύθμιση του χρέους χρονολογείται από το 2012. Είχε διασφαλιστεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό τον Αντώνη Σαμαρά και συνιστά προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Ανησυχώ ότι, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευτεί ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα, δεν θα διστάσει να υπονομεύσει αυτή την πορεία. Ελπίζω να διαψευστώ.

Ερ. Σας φοβίζουν οι εξελίξεις στις χώρες του Νότου, Ιταλία-Ισπανία, ή αντίθετα ενισχύουν την άποψη ότι το μοντέλο της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι μοντέλου που έχει αποτύχει;

Απ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία προβληματίζουν τις διεθνείς αγορές και δημιουργούν ανησυχία για την πορεία της εύθραυστης ελληνικής οικονομίας. Ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει σαφές στρατηγικό πλάνο και αρχίζει να τάζει στους πάντες τα πάντα. Παράλληλα όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να στηρίζεται μονομερώς σε συνταγές λιτότητας. Προφανώς κάθε κράτος, και πρώτη η Ελλάδα, οφείλουν να διασφαλίζουν την δημοσιονομική τους ισορροπία. Ωστόσο, το βάρος πρέπει παράλληλα, να πέσει στη συγκρότηση ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας ειδικά για τους ασθενέστερους, στη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη θα πρέπει να πλησιάσει περισσότερο τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και να μην μένει μονοδιάστατα προσηλωμένη σε ασφυκτικές δημοσιονομικές λογικές ακραίας λιτότητας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα