Χ. Καφαντάρη: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ώστε να βρεθεί λύση στο «Μακεδονικό»

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ

«Σχετικά με το θέμα της ονομασία της Fyrom είναι και αυτό ένα πρόβλημα το οποίο κληρονομήσαμε και πρέπει να το επιλύσουμε. Η εκκρεμότητα αυτή  έπρεπε να έχει λυθεί από χρόνια, αφορά πρώτα από όλα τη χώρα μας αλλά και τα Βαλκάνια συνολικά.  Είναι πολύ σημαντικό τα Βαλκάνια να αποκτήσουν την δική τους φωνή, στην Ευρώπη, όπως βλέπουμε και άλλες χώρες της Ευρώπης να συνασπίζονται για συγκεκριμένα ζητήματα  (χώρες Βίσεγκραντ κλπ). Δεν μπορεί τα Βαλκάνια να μην έχουν κάποιες κοινές θέσεις για μεγάλα ζητήματα. Σε αυτή τη διαδικασία η χώρα μας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τομέα των πολιτικών. Η Κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις να λυθεί το ζήτημα .

Κινείται με βάση την εθνική γραμμή η οποία έχει χαραχθεί εδώ και χρόνια από το Βουκουρέστι και με βάση αυτή προχωράμε. Πρωτεύων για μας είναι μια ονομασία  «erga omnes» (για όλες τις χρήσεις) και το δεύτερο είναι το ονοματολογικό. Φαίνεται ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει διάθεση να βρεθεί μια λύση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή . Δεν θέλουμε μια οποιαδήποτε λύση, θέλουμε μια ικανοποιητική λύση για τη χώρα .

Ο αμερικάνικος παράγοντας λέει ότι πρέπει να δοθεί μια λύση.  Εμείς προσπαθούμε στην κατεύθυνση αυτή, βεβαίως θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις. Και το ζήτημα είναι να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση .

Ζούμε σε μια νέα εποχή, είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία προσπαθούμε να έχουμε πρωτεύοντα λόγο, ήδη έχει αναβαθμιστεί η θέση της χώρας μας και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και  γεωπολιτικά γενικότερα.

Δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανέχονταν τον όρο Μακεδονία στο διεθνή χώρο. 134 περίπου χώρες χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία, κάτι το οποίο φυσικά μας ενοχλεί ως χώρα και μέχρι σήμερα δεν έγινε προσπάθεια να επιλυθεί, κατά συνέπεια υπάρχει ευθύνη.  Μην ξεχνάμε ότι κάποτε ήταν έτοιμη μια λύση αλλά ο κ. Σαμαράς «έριξε» την τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Τονίζουμε ότι το θέμα της Fyrom είναι ένα εθνικό ζήτημα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα