Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζεται η διόρθωση

Πτωτικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας τη διορθωτική πορεία που άρχισε στη χθεσινή συνεδρίαση, έχοντας στο επίκεντρο τίτλους που είχαν υπεραποδώσει τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει τη διόρθωση, δοκιμάζει τις 835 μονάδεςΕιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,71% στις 835,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.153,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,38% στις 926,68 μονάδες.

Από τις 6 Δεκεμβρίου 2017, όταν άρχισε η ανάκαμψη του ΧΑ, ο γενικός δείκτης έφτασε να κερδίζει έως και 17%, με τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη να ξεπερνούν το 33%. Από τις 854 μονάδες (ενδοσυνεδριακά) που βρέθηκε ο γ.δ. στις 12/1, σήμερα έχει προσγειωθεί στις 835 μονάδες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να τις δέχεται από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα.

Τεχνικά, όσο ο γενικός δείκτης καταφέρνει να παραμένει άνω των 835 μονάδων (στη χθεσινή συνεδρίαση δοκιμάστηκαν επίσης), η τάση παραμένει επιθετική. Στη χθεσινή συνεδρίαση το επίπεδο έδειξε αντοχή, ωστόσο εάν συνεχιστούν οι πιέσεις, οι long θα πρέπει να αναλώσουν μεγαλύτερες δυνάμεις για να μπορέσουν να το υπερασπιστούν.

Στους βασικούς καταλύτες των παραπάνω δεδομένων είναι αδιαμφισβήτητα ο τραπεζικός κλάδος. Αυτός είναι ο ρυθμιστής της αγοράς το επόμενο διάστημα, καθώς δεν υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη που να αναμένεται (εκτός απροόπτου) που να μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά και την ψυχολογία της αγοράς.

Η μεγάλη πηγή της αβεβαιότητας είναι το αποτέλεσμα των stress test, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αρνητικό σενάριο. Μάλιστα, όπως έχει σημειώσει και η UBS, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν φθηνές, διότι η αγορά αποτιμά ότι είτε (1) η χαμηλή κερδοφορία είναι μόνιμη και αναμένεται να διατηρηθεί έτσι στον ορατό επενδυτικό ορίζοντα ή (2) το αποτέλεσμα των stress test του 2018 τον Μάιο, της εφαρμογής του IFRS9, των προτάσεων της ΕΚΤ και της Κομισιόν για τα NPLs, η διαχείριση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) και οι πιθναές αυξημένες απαιτήσεις του SSM, θα οδηγήσουν σε αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κλάδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πειραιώς και η Eurobank (ανακοίνωσε την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου) σήμερα σημειώνουν απώλειες 2,19% και 2,09% αντίστοιχα, με τις Λάμδα, Alpha Bank, Τιτάν, Εθνική, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Folli Follie, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Jumbo να σημειώνουν πτώση που ξεπερνά το 1%.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και ΕΧΑΕ, με τις Σαράντης, Μυτιληναίος και Grivalia να αντιστέκονται στο αρνητικό πρόσημο. Ισχυρό στήριγμα παρέχει στην αγορά το +1,63% της ΕΕΕ, η οποία είναι η μόνη θετική μετοχή στον FTSE 25.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα