Χαρίτσης: Δίκαιη – βιώσιμη λύση για την ψήφο των αποδήμων

Τη βούληση της κυβέρνησης να δοθεί μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης κατά την πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει ως αντικείμενο την κατάθεση σχετικής πρότασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού «είναι ένα πολύ σοβαρό και διαχρονικό ζήτημα που δε μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευκαιριακούς όρους, για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η επιτροπή αυτή έρχεται να σπάσει μια αρνητική παράδοση, καθώς «μέχρι τώρα το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού δεν έτυχε της δέουσας προσοχής και υπευθυνότητας».

Ο υπουργός ανέφερε ότι η επιτροπή πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της το αργότερο εντός πέντε μηνών, ωστόσο επειδή η επόμενη χρονιά είναι εκλογική, στόχος είναι να καταλήξει στα συμπεράσματά της νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2019, ώστε να ακολουθήσει διακομματικός διάλογος και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι το θέμα απέκτησε μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια της κρίσης με τη μετανάστευση στο εξωτερικό δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων, ιδίως νέων, επισημαίνοντας ότι «είναι χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής αυτών των ανθρώπων στην πολιτική ζωή και τα δημόσια πράγματα της χώρας μας και να ενισχύσουμε τους δεσμούς τους με την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα