“Φρέναρε” η ανοδική τάση του χρηματιστηρίου Αθηνών

Δεν τα κατάφερε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίσει το ανοδικό του σερί, κλείνοντας σήμερα με απώλειες, μετά όμως από αρκετές “μάχες” μεταξύ πωλητών και αγοραστών, με τους τελευταίους να βάζουν μόνο ένα στοπ στις πιέσεις του profit taking.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 633,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 636,93 μονάδων (-0,20%) και 630,88 μονάδων (-1,15%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,18%, στις 1.665,78 μονάδες, ενώ στο +0,80% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.007,37 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,21% στις 458,95 μονάδες.

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας η σημερινή, με αρκετά ξεσπάσματα αγοραστών που προσπαθούσαν να δώσουν το μήνυμα της άμυνας στα επίπεδα των 630 μονάδων. Βέβαια, μετά από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και με αρκετούς τίτλους να μετράνε διψήφια ποσοστά ανόδου, η ενθυλάκωση κερδών ήταν ελκυστική.

Γι’ αυτό και ελάχιστοι τίτλοι διέφυγαν του αρνητικού προσήμου, αν και αν δεν ήταν ο τίτλος του Ελλάκτωρα, με το πακέτο των περίπου 6 εκατ. τεμαχίων, και η Eurobank, με όγκο άνω των 7 εκατ. τεμαχίων, η συναλλακτική δραστηριότητα θα παρέμενε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ένα στοιχείο που θεωρήθηκε θετικό από τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι υπενθύμισαν τη “συμμετοχή” στη χθεσινή κυρίως ανοδική συνεδρίαση.

Αυτό όμως που θα πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι η ρευστότητα που εξασφαλίστηκε σήμερα θα πρέπει να παραμείνει εντός του ελληνικού χρηματιστηριακού κόλπου, δίνοντας περισσότερα εφόδια στο ΧΑ για να κάνει την υπέρβαση των 650 μονάδων. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια μεγάλη κίνηση που θα σπάσει την πολύμηνη συσσώρευση. Προς στιγμήν, δηλαδή, απλά επιβεβαιώνει ο Γενικός Δείκτης την κίνηση που ακολουθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντός του εύρους των 600-650 μονάδων.

Το σενάριο της συσσώρευσης ίσως παραμείνει σε ισχύ με μεγαλύτερες πιθανότητες, καθώς το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει. Μάλιστα, η εκτίμηση της Citigroup είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει ψήφο εμπιστοσύνης εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσυρθούν από την κυβέρνηση, λόγω της επικείμενης ψήφισης για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Πάντως, ακόμη και η Citigroup, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι επιφυλακτική με την Ελλάδα, βλέπει ότι η οικονομία βελτιώνεται σιγά σιγά, τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν επίσης να βελτιώνονται και με την ύπαρξη του γενναίου cash buffer, θα είχε πιθανώς νόημα η Ελλάδα να εξοφλήσει μερικά από τα πιο ακριβά δάνεια. Ωστόσο, το κόστος της χρηματοδότησης από τις αγορές παραμένει υψηλό, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κυμαίνονται στο 4,3%-4,4%, και έτσι είναι δύσκολο η Ελλάδα να επιστρέψει πλήρως στη χρηματοδότηση της αγοράς.

Στο ταμπλό τώρα, Eurobank, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank άσκησαν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, σημειώνοντας απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Εθνική, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Aegean και Φουρλή. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Grivalia, ΟΤΕ, Motor Oil, Λάμδα και Σαράντης.

Στον αντίποδα, η πώληση 6 εκατομμυρίων μετοχών της Ελλάκτωρ, στην τιμή των 1,25 ευρώ, στην οποία προχώρησε ο Δημήτρης Κούτρας, έδωσε ώθηση στη μετοχή, η οποία έκλεισε με άλμα 8,94% στα 1,34 ευρώ. Επίσης, η Βιοχαλκο, η ΓΕΚ Τέρνα και ο Τιτάν έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ Jumbo και ΕΧΑΕ σημείωσαν μικρή άνοδο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα