Φοροφυγάδες και λαθρέμποροι σε νέα λίστα του ΥΠΟΙΚ

Γνωστά ονόματα που αποδεικνύεται ότι είναι φοροφυγάδες η λαθρέμποροι εμπλέκονται σε 44 σημαντικές υποθέσεις λαθρεμπορίας του 2016 και επιπλέον δίνουν το παρόν σε πέντε λίστες υποθέσεων φοροδιαφυγής τις οποίες κατέθεσε στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2018 το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Όσον αφορά τις 44 υποθέσεις επιχειρήσεων, οι οποίες ενέχονται σε λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων ή άλλων τελωνειακών παραβάσεων, αφορούν κάποιες τα ονόματα των οποίων είναι ήδη γνωστά από τον Τύπο.

Έτσι στη λίστα του λαθρεμπορίου φιγουράρει το όνομα του πλοιοκτήτη του Αγία Ζώνη Ι και Αγία Ζώνη ΙΙ Θεόδωρου Κουντούρη, σε βάρος του οποίου και πέντε συνεργατών του, επιβλήθηκαν από το Τελωνείο Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, φόροι, τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,64 εκατ. ευρώ για λαθρεμπορία καυσίμων.

Από τον κατάλογο με τις υποθέσεις λαθρεμπορίου δεν λείπει και η εταιρεία τσιγάρων ΣΕΚΑΠ Α.Ε, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμα και δασμοί 37,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αναφέρεται ως αστικά συνυπεύθυνη για λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω εταιρία εξαγοράστηκε από τον Ιβάν Σαββίδη και με τροπολογία που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, διεγράφη το πρόστιμο των 37,5 δις.ευρώ που είχε επιβληθεί πριν την αλλαγή ιδιοκτησίας, «χάριν της βιωσιμότητος της εταιρίας και της επένδυσης».

Εξ άλλου, από τις υπόλοιπες τέσσερις λίστες της φοροδιαφυγής, εξάγεται ότι οι ελεγκτές επέβαλαν συνολικά φόρους και πρόστιμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Δεν αναφέρονται όμως ονόματα, ΑΦΜ, ούτε τα ποσά που εισπράχθηκαν κατόπιν του ελέγχου.

Η πρώτη λίστα της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει 898 υποθέσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες οι φόροι, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν κατά τους ελέγχους ανέρχονται σε 2,21 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη αφορά 918 υποθέσεις φοροδιαφυγής, που διαπράχτηκε μέσω έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Η αξία των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που εντοπίστηκαν ανέρχεται σε 297,9 εκατ. ευρώ για τα οποία επιβλήθηκαν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 153,762 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη λίστα αφορά 342 επιχειρήσεις που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, από τους ελέγχους στις υποθέσεις αυτές εντοπίστηκαν ΦΠΑ και άλλοι παρακρατούμενοι φόροι που δεν αποδόθηκαν ύψους 604,3 εκατ. ευρώ, καθώς και πλαστά και νοθευμένα στοιχεία αξίας 162,38 εκατ. ευρώ.

Τέλος η τέταρτη αφορά 165 επιχειρήσεις, στις οποίες επιβλήθηκε προσωρινό λουκέτο για λόγους φοροδιαφυγής.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα