Υπό τραπεζική πίεση το χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο, παρά τα στηρίγματα που υπάρχουν στην άνοδο αρκετών δεικτοβαρών, μη τραπεζικών, μετοχών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,68% στις 724,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,76% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.905,99 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,70% στις 703,84 μονάδες.

Πρώτη ημέρα εισαγωγής της Εθνικής σήμερα μετά τη διενέργεια του reverse split κατ’ αναλογία 10 παλαιές μετοχές προς 1 νέα. Η μετοχή υποχωρεί κατά 3,92% στα 2,35 ευρώ, αλλά αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι λόγω της απουσίας της από το ταμπλό τις προηγούμενες ημέρες, είχε διαφύγει των ανακατατάξεων που υπήρξαν λόγω των αλλαγών στον δείκτη MSCI.

Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων, συνεχίζοντας την τάση της Παρασκευής, με την αγορά να μην φαίνεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα β’ 3μηνου που ανακοίνωσαν. Βέβαια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κινήθηκαν εντός στόχων, ή και τους υπερέβησαν, αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, αλλά οι προσδοκίες από τους επενδυτές είναι πολύ μεγαλύτερες, δεδομένου του ότι αυτή η προσπάθεια έγινε με κόστος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, αυτήν την εβδομάδα η αγορά θα αναμένει την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, όπου και θα φανούν οι προθέσεις του Μαξίμου για το επόμενο δωδεκάμηνο, το οποίο και θα είναι προεκλογικό. Παρότι είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα ακολουθήσει “συνταγή παροχολογίας”, προκειμένου να σηματοδοτήσει τη μετάβαση στη νέα μεταμνημονιακή εποχή, η “δόση” της, είναι κρίσιμη για το μήνυμα που θα λάβουν Θεσμοί και Αγορές.

Επίσης, στη σημερινή συνεδρίαση το ενδιαφέρον θα στραφεί στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στις ανακοινώσεις για το ύψος του ΑΕΠ το οποίο θα δώσει και την τάση, ενώ η δραστηριοποίηση αναμένεται υποτονική, λόγω της αργίας των αγορών στις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός της Εθνικής, η Πειραιώς σημειώνει πτώση 6%, με τις Alpha Bank και Eurobank να είναι στο -2,84% και -2,72% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΔΕΗ και Aegean, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Grivalia και ΕΕΕ.

Στον αντίποδα, άνω του 1% είναι η άνοδος σε Σαράντη, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα, Βιοχαλκο και Τιτάν.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα