Υπόγειος πόλεμος για το ελληνικό χρέος

Αντικρουόμενα μηνύματα έρχονται τις τελευταίες ώρες από τα πολιτικά κέντρα λήψης των οικονομικών αποφάσεων που αφορούν τον προσδιορισμό των μέτρων για το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ επιμένει στον άμεσο καθορισμό των μέτρων, με παράλληλη απαίτηση νέων ελέγχων των τραπεζών, με τον γερμανικό παράγοντα να τοποθετείται ακριβώς στον αντίποδα.

Η στάση του ΔΝΤ στο θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εκτιμάται από την κυβέρνηση σαν ιδιαίτερα θετική, ενώ η εμμονή του στην ανάγκη νέων stress tests στις ελληνικές τράπεζες προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για το θέμα εκ μέρους των τραπεζών.

Ειδικότερα στο προσκήνιο το ΔΝΤ επιμένει στον άμεσο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το δημόσιο χρέος και προειδοποιεί μάλιστα για μεγάλη πιθανότητα αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν υπάρξει άμεση απόφαση για λήψη των απαιτούμενων μέτρων ώστε να επανέλθει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας.

Οι θετικές εντυπώσεις από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι και θα υπάρξει η ελάφρυνση χρέους, εξουδετερώθηκαν από τον ισχυρισμό του ότι υπάρχει ανάγκη διενέργειας νέων stress tests στις ελληνικές τράπεζες.

Οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ που αφορά τις ελληνικές τράπεζες είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων από ισχυρούς ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κύκλους οι οποίοι απαιτούν τον νέο έλεγχο των αντοχών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πριν η χώρα εισέλθει στο στάδιο υλοποίησης νέων επενδύσεων.

Από την πλευρά των ελληνικών τραπεζικών και όχι μόνο παραγόντων, επιχειρούνται παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, προκειμένου να αποκρουστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής στη διαδικασία των  stress tests.

Οι ισορροπίες που αφορούν το χρέος

Είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και άρα το Ταμείο, δεν μπορεί να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Για να διαθέσει κεφάλαια θα πρέπει να προηγηθεί απομείωση του χρέους και θα αποτελεί ένα μοχλό πίεσης προς τους εταίρους της Ευρωζώνης και ειδικά προς τη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται, πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ για άμεσο προσδιορισμό από τώρα, των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που θα ληφθούν το 2019. Αντίθετα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θέλει τα μέτρα να προσδιοριστούν στη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Η εμμονή του αυτή, εκτός του ότι σπρώχνει έξω από το ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, εμποδίζει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Σε περίπτωση γνωστοποίησης των μέτρων για το χρέος, θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων και οι δοκιμαστικές εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία, μέχρι την οριστική έξοδο, που τοποθετείται τον Αύγουστο του 2018.

Ανεξάρτητα από τις παραπάνω παραμέτρους, η Ελλάδα χρειάζεται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, από το 2019 και μετά όταν αρχίζουν και αυξάνονται τα τοκοχρεολύσια. Ενδεικτικό είναι πως το 2018 οι πληρωμές χρεολυσίων είναι μόλις 4,5 δισ. ευρώ, αλλά το 2019 εκτινάσσονται σε 13 δισ. ευρώ.

 

Οι διαδικασίες για το χρέος έχουν παγώσει ενόψει των γερμανικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τη διεξαγωγή τους και το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, προκειμένου να ανακινήσει  το ζήτημα.

Ήδη ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ της διευθέτησης του χρέους, ενώ πολλά επενδύει η κυβέρνηση στην επίσκεψη στην Αθήνα της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ως προς το χρόνο, αλλά εκτιμάται πως θα γίνει προς τα τέλη του μήνα ή αρχές Οκτωβρίου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα