Υποχρεωτικό «κούρεμα» για ιδιώτες ζητάει η Ολλανδία

Επιμένει στη σκληρή γραμμή για τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης στην Ευρωζώνη η Ολλανδία. Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόπκε Χέκστρα, υπογράμμισε ότι η επιβολή υποχρεωτικού «κουρέματος» στους ιδιώτες πιστωτές είναι «απολύτως αναγκαία» για να προστατευθούν οι φορολογούμενοι της νομισματικής ένωσης σε περίπτωση μελλοντικών διασώσεων κρατών- μελών, αλλά και να επιβληθεί η «πειθαρχία των αγορών» στις οικονομίες με υψηλά χρέη.
Τα σχέδια για έναν μηχανισμό αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη έχουν λάβει ώθηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν κατέθεσε σχετική πρόταση ο Γερμανός τότε υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η απαίτηση για σύσταση του εν λόγω μηχανισμού περιλαμβάνεται επίσης στη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν πέρυσι τα κόμματα, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ολλανδίας.
Ωστόσο το Παρίσι έχει διαμηνύσει πως ένας μηχανισμός, που θα επιβάλει αυτομάτως υποχρεωτικό κούρεμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή».  Η γαλλική κυβέρνηση επισημαίνει ότι μία τέτοια πρόβλεψη θα πυροδοτούσε μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές, θα έβαζε χώρες στο στόχαστρο κερδοσκόπων, αλλά και θα έδινε ώθηση σε ευρωσκεπτικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις ανά την Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα