Υποτονική η κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τάση να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται και σήμερα έχει το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να μην μπορεί να εξέλθει της τάσης της συσσώρευσης στην οποία βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,05% στις 843,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.158,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,07% στις 922,38 μονάδες.

Η κίνηση του ΧΑ σήμερα παραπέμπει στην εικόνα που είχε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και έκλεισε ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδα χωρίς ουσιαστική κίνηση. Όπως σχολιάζει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, όλα δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί μία ανοδική κίνηση από την στιγμή που θα δούμε και κατοχύρωση των 2.175 μονάδων στον FTSE 25 και των 850 μονάδων στον ΓΔ.

Το ένα από τα δύο προαπαιτούμενα, αυτό του Ελληνικού, έκλεισε μιας και μετά από πολλά εμπόδια ανοίγει ο δρόμος για το μεγαλύτερο έργο των επόμενων χρόνων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα εγκρίθηκε και η άδεια Καζίνο. Θεωρούμε πως το έργο τα επόμενα χρόνια μπορεί να αλλάξει σημαντικά τόσο την πραγματική οικονομία , όσο και την ψυχολογία εσωτερικά στην χώρα αλλά και στους ξένους επενδυτές που έχουν στο στόχαστρο την Ελλάδα, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης.

Η αναβάθμιση της Moody’s κατά δύο βαθμίδες βοήθησε σε μικρό βαθμό την αγορά μιας και πιθανόν σταμάτησε τους πωλητές με τους τζίρους στις πτωτικές συνεδριάσεις να μειώνονται χωρίς παρόλα αυτά να προσδώσει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα κάτι παραπάνω τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην αγορά ομολόγων.

Θυμίζουμε πως η τελευταία έκδοση χάνει πάνω από 3 μονάδες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με την κυβέρνηση να προσδοκά πως σε μικρό χρονικό διάστημα και μέχρι τα τεστ κοπώσεως να θέλει να προβεί αν είναι δυνατόν σε εκδόσεις 7 ακόμα δις αν θέλει να δημιουργήσει το μαξιλάρι εκείνο που θα της επιτρέψει χωρίς κάποιο νέο πρόγραμμα να προχωρήσει. Είναι λογικό πάντως και μετά από ένα σημαντικό ράλι το τελευταίο διάστημα να βλέπουμε μία διόρθωση στα ομόλογα χωρίς απαραίτητα να σημαίνει κάτι αρνητικό.

Αυτό που θα μπορούσε να προβληματίζει τους επενδυτές ίσως είναι η κατάσταση στα γεωπολιτικά μιας και εκεί φαίνεται να έχουν ανοίξει αρκετά μέτωπα χωρίς να φαίνεται ότι θα έχουμε σύντομα λύσεις. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και χρειάζεται λεπτοί χειρισμοί μιας και το ενεργειακό παιχνίδι είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό τόσο για την Ευρώπη και την Αμερική όσο και για την Ρωσία, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την “επιστροφή” του ποσοστού του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνει απώλειες 2,22%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Τιτάν, ΕΧΑΕ και Σαράντης.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Λάμδα, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, Grivalia, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ και ΑΔΜΗΕ, ενώ Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή δεν έχουν ακόμη πρόσημο. Ήπια ανοδικά, στον αντίποδα, κινούνται οι Alpha Bank, Aegean, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Folli Follie, Eurobank, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα