ΥΠΟΙΚ: Στόχος της κυβέρνησης είναι εφεξής το πρόγραμμα να παραμένει on track

Την Πέμπτη το πρωί, πηγή του οικονομικού επιτελείου σε έμμεση απάντησή της στις αναφορές των θεσμών ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες διαβεβαίωσε ότι:

«Στόχος της κυβέρνησης εφεξής είναι (το πρόγραμμα) να παραμένει on track (σε ‘’τροχιά εφαρμογής’’), υλοποιώντας τους μηνιαίους στόχους».

Σχετικά με τις επόμενες αξιολογήσεις, ο παράγοντας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στόχος της κυβέρνησης εφεξής είναι να παραμένει σε ‘’τροχιά εφαρμογής’’ (on track), υλοποιώντας τους μηνιαίους στόχους».

Η πηγή του ΥΠΟΙΚ σχολίασε ότι για τον Ιούνιο το μόνο δύσκολο που απομένει έχει σχέση με τη νέα Αρχή Εσόδων και «μία σειρά υποχρεώσεων», οι οποίες ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, είναι τεχνικά δύσκολες και είναι πιθανόν για αυτό τον λόγο να υλοποιηθούν εν μέρει.

Όσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αποσαφήνισε ότι αυτή υπολογίζεται να γίνει μετά από το Eurogroup της 10ης Ιουλίου, καθώς θα πρέπει να επικυρωθεί και από το ανώτατο όργανο του ESM. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα για την εκταμίευση της δόσης και η ολοκλήρωση των διαδικασιών εξελίσσεται ομαλά.

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το σχέδιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ (MEFP) με τη μορφή «letter of intent» και αναμένεται να το υπογράψει και να το επιστρέψει πάλι με τη μορφή «επιστολής προθέσεων» (letter of intent), προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόφαση που πρέπει να λάβει το Ταμείο έως τις 26 Ιουλίου για μία συμφωνία επί της αρχής για το τρίτο πρόγραμμα.

Όπως εξήγησε, θα πρόκειται για μία συμφωνία επί της αρχής, χωρίς το δικαίωμα εκταμίευσης των δόσεων του δανείου από το ΔΝΤ έως 2 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκταμίευση του δανείου αυτού, δεδομένων των υψηλών επιτοκίων του Ταμείου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα