ΥΠΟΙΚ: Πλέγμα δράσεων για παροχή ρευστότητας στην οικονομία

Πλέγμα δράσεων προωθεί τους πρώτους μήνες του έτους το υπουργείο Οικονομίας για την παροχή ρευστότητας στην οικονομίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τις νέες προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ καθόρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και αυτές αφορούν σε επενδύσεις έργων νέας γενιάς αλλά και μεγάλα έργα που χρονίζουν.

Εκτιμάται από το υπουργείο ότι μέσα στο 2018 οι εντάξεις έργων, στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ, θα ξεπεράσουν το 60% του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 92 προσκλήσεις υποβολής προτάσεων / αιτήσεων για υποδομές και ενισχύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 3,2 δισ. ευρώ (69% του προϋπολογισμού του ΕΠΑνΕΚ). Από αυτές οι 13 αφορούν σε προκηρύξεις δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις (προϋπολογισμού περίπου 1,2 δισ. ευρώ), οι 4 προσκλήσεις αφορούν στη σύσταση χρηματοδοτικών εργαλείων (ύψους 868 εκατ. ευρώ), 5 αφορούν σε παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις (ύψους 126 εκατ. ευρώ), ενώ οι υπόλοιπες αφορούν σε έργα υποδομών στους τομείς του Πολιτισμού και Τουρισμού, της Έρευνας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος και της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί έργα προϋπολογισμού 1.608,4 εκατ. ευρώ (35% του προϋπολογισμού του ΕΠΑΝΕΚ +2,94%) στις οποίες περιλαμβάνονται οι πρώτες εντάξεις των δράσεων κρατικών ενισχύσεων που γίνονται σταδιακά. Οι αντίστοιχες νομικές δεσμεύσεις (ΝΟΔΕ) στο ΕΠΑνΕΚ ανέρχονται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες για το επιχειρησιακό πρόγραμμα θα προκύψουν :

* από έργα έρευνας και τεχνολογίας. Το μεγαλύτερο τμήμα τους θα αφορά στη δράση Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ.

* από την υλοποίηση των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων. Αφορά κυρίως στις δράσεις του ΕΠ: ενίσχυση αυτοαπασχόλησης επιστημόνων, νεοφυής επιχειρηματικότητα, αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων

* από έργα στον τομέα τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών από ενεργειακά έργα (υποδομές και εξοικονόμηση ενέργειας)

* από έργα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που αφορούν σε δράσεις για το Ανθρώπινο Δυναμικό και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης

* από την υλοποίηση έργων υποδομής των τομέων τουρισμού και πολιτισμού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα