ΥΠΟΙΚ: Απόφαση έκδοσης δεκαετούς ομολόγου δεν υπήρξε ποτέ

«Για να υπάρξει απόφαση αναβολής θα πρέπει να υπάρξει απόφαση έκδοσης», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με τα οποίο «παγώνει» η έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου λόγω της πολιτικής κρίσης και των αναταράξεων στην Ιταλία.

Ειδικότερα, οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι:

– Για να υπάρξει απόφαση αναβολής πρέπει να έχει υπάρξει απόφαση έκδοσης.

-Τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ.

– Ο ΟΔΔΗΧ έχει τη γενική εντολή από την κυβέρνηση ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι να κάνει -όπως έχει ήδη κάνει- δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

– Οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα του Reuters

Η αντίδραση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών προέκυψε μετά από δημοσίευμα του Reuters, το οποίο έκανε λόγο για «πάγωμα» ορισμένων μηνών στα ελληνικά σχέδια για την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου λόγω του τεταμένου κλίματος και των αναταράξεων στην Ιταλία.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Αθήνα σχεδίαζε την έξοδο στις αγορές, κατά πάσα πιθανότητα με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, εντός του καλοκαιριού και κατά προτίμηση πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, τον προσεχή Αύγουστο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, «η Ελλάδα αποφάσισε να καθυστερήσει για λίγους μήνες το σχέδιο για την έκδοση νέου ομολόγου, εξαιτίας του αυξημένου πολιτικού κινδύνου στην Ιταλία, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές».

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται πως μετατίθεται για το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα ελπίζει ότι θα έχει διασφαλίσει τη συμφωνία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

«Εξετάζαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος», τονίζει στο Reuters κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Άλλωστε, κατά τους προηγούμενους μήνες, η Ελλάδα επέστρεψε με απόλυτη επιτυχία στις αγορές, μέσω της έκδοσης 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο και 5ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και η ευρύτερη αναταραχή στις αγορές, μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία, δεν επιτρέπουν την επανάληψη των παραπάνω επιτυχημένων εκδόσεων.

«Έχοντας ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε έως την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όταν και θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος», εξηγεί στο ίδιο πλαίσιο, ένας δεύτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα