Τσίπρας:«Η Ν.Δ. κατεβαίνει στις εκλογές με ψηφοδέλτια πρόγραμμα και δεσμεύσεις Σαμαρά»

tsipras_12_0

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών υπογράμμισε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μοναδικό πρόγραμμα που εγγυάται ότι ο ελληνικός λαός θα βγει όρθιος από την κρίση»προσθέτοντας ότι« στο τέλος της τετραετίας το σύνολο των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης θα είναι εφαρμοσμένη πολιτική».

Επιπλέον,ο κ.Τσίπρας όσον αφορά  το «παράλληλο» με το Μνημόνιο πρόγραμμα και στην ερώτηση  εάν φοβάται ότι οι δανειστές θα θέσουν προσκόμματα στην εφαρμογή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί ένα συνεκτικό σχέδιο για τον οικονομικό απεγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας από τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας».

Επίσης,σημείωσε πως «Πολλές φορές, κάποιοι από τους θεσμούς προέβαλαν αντιρρήσεις για τις δικές μας πρωτοβουλίες. Δεν ήθελαν συμφωνία, αλλά νέα προαπαιτούμενα. Δεν επιθυμούσαν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημόσιο χαρακτήρα για τη ΔΕΗ, επαναπρόσληψη των αντισυνταγματικά απολυμένων. Η πάλη μεταξύ της νεοφιλελεύθερης αντίληψης και της προοδευτικής πολιτικής θα είναι διαρκής. Μόνο που αυτή τη φορά θα υπάρχει περισσότερη διαφάνεια. Η ανάμιξη του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση και εφαρμογή της συμφωνίας, μετά από πρότασή μας, είναι το νέο θετικό στοιχείο. Το πρόγραμμά μας είναι πρόγραμμα μάχης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, το μοναδικό πρόγραμμα που εγγυάται ότι ο ελληνικός λαός θα βγει όρθιος από την κρίση. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι οι θέσεις των δανειστών δεν είναι στατικές» προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι νικητής και να παίξει ρόλο καταλυτικό στη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη.

Αναφορικά,με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης παραδέχεται ότι είναι δεδομένο πως πολλά από αυτά που είπαμε δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμα και πως παραμένουν ανοιχτά μέτωπα. «Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται και θα έχει ορίζοντα τετραετίας. Και εκεί το σύνολο των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης θα είναι εφαρμοσμένη πολιτική», απαντά στην ερώτηση αν το πρόγραμμα ήταν εξαρχής ανεφάρμοστο.Για τις διαπραγματεύσεις και την κριτική που δέχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ήταν απροετοίμαστοι ο κ. Τσίπρας τόνισε «Δώσαμε μια διαπραγματευτική μάχη η οποία πήρε εμβληματικό χαρακτήρα σε διεθνές επίπεδο. Το «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου έχει γίνει σύνθημα όλων όσοι αγωνίζονται για μια διαφορετική κοινωνία πέρα από τα δόγματα της μόνιμης λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού.Αυτή τη μάχη τη δώσαμε, μάλιστα, μέσα σε συνθήκες εσκεμμένης και σχεδιασμένης χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, μέσα σε συνθήκες ασύμμετρου οικονομικού πολέμου. Παρ’ όλα αυτά αντέξαμε επτά ολόκληρους μήνες και καταφέραμε όχι μόνο να αποτρέψουμε τα σχέδια των πιο σκληρών κύκλων της ευρωπαϊκής ελίτ, αλλά ταυτόχρονα να κερδίσουμε έδαφος σε μια σειρά από πεδία».

Παράλληλα,ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε «Είναι ακριβώς αυτό το κερδισμένο έδαφος που θα χαθεί με μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλα αυτά είναι σε σύγκρουση με την πολιτική και την ιδεολογία της. Το ομολόγησε και ο κ. Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, όταν υπερασπίστηκε στην πραγματικότητα την πολιτική Σόιμπλε. Εξάλλου και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τα στελέχη της Ν.Δ. αντί να συμπαραταχθούν στη μεγάλη προσπάθεια, ζητούσαν από την Ευρώπη να προχωρήσει σε capital controls για να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση».Ο κ. Τσίπρας καταλογίζει στη Ν.Δ. ότι «κατεβαίνει στις εκλογές με ψηφοδέλτια, πρόγραμμα και δεσμεύσεις Σαμαρά» και απορρίπτει το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνεργασίας, καθώς θα ακυρώσει «την ίδια την ταυτότητα και το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. εκπροσωπούν διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα. Η Ν.Δ. κατεβαίνει στις εκλογές με ψηφοδέλτια, πρόγραμμα και δεσμεύσεις Σαμαρά. Είναι πρόγραμμα που θα αποσταθεροποιήσει τη συμφωνία, την οικονομία και την κοινωνία. Η Ν.Δ. εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, των κοινωνικών εκείνων δυνάμεων που βγήκαν κερδισμένες από την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, των άνεργων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, εκείνων που υπέστησαν τα πλήγματα της κρίσης. Το σχέδιο του πολιτικού κατεστημένου σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν αρχικά η ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή παρένθεση.Αυτό πλέον δεν φαίνεται εφικτό, επομένως έχει εκπονηθεί τώρα το σχέδιο της ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα με τα σενάρια του μεγάλου συνασπισμού. Είναι προφανές ότι δεν θα επιτρέψουμε σ’ αυτό το σχέδιο να τελεσφορήσει ακυρώνοντας την ίδια την ταυτότητα και το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο αυτό είναι σενάριο παρά φύσιν φαντασίας».

Όσον αφορά τον πρόεδρο της ΝΔ είπε «Ο κ. Μεϊμαράκης, λειτουργώντας ως εκπρόσωπος των συμφερόντων της ολιγαρχίας, τα έχει πει όλα σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Οτι θα με στηρίξει για πρωθυπουργό, ότι θα με στηρίξει για αντιπρόεδρο, ότι δεν με θέλει ούτε για πρωθυπουργό ούτε για αντιπρόεδρο. Όλα αυτά εκτός από πανικό δείχνουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ενσωμάτωση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να εκπροσωπεί εκείνους που δεν έχουν φωνή: τα θύματα της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού’.

Καταληκτικά,ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι η αποχώρηση των στελεχών που κατευθύνθηκαν στη Λαϊκή Ενότητα ήταν εδώ και καιρό «ένα υπαρκτό ενδεχόμενο», ενώ κληθείς να σχολιάσει χαρακτηρισμούς πρώην συνοδοιπόρων στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε«Σέβομαι την πολιτική διαφωνία ακόμα και όταν δεν υπάρχει αντιπρόταση και διέξοδος. Δεν μπορώ όμως να παρακολουθήσω τις ύβρεις. Ας κρίνει ο κόσμος της Αριστεράς. Λυπάμαι για όσους πέφτουν σε αυτό το επίπεδο για να διασωθούν πολιτικά».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα