Τρ. Αλεξιάδης: Επιδιώκουμε μια συνολική συμφωνία, κοινωνικά βιώσιμη(Βίντεο)

Ο Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι «Με το πλεόνασμα 3,9% αποδείξαμε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας» και παράλληλα «την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιεί τους στόχους» κάτι που, όπως υπογράμμισε, λειτουργεί βοηθητικά στη συζήτηση για το χρέος.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει σχέση με την υπεραπόδοση φόρων» αλλά με την απόδοση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, απαντώντας αναλυτικά στο πού οφείλεται το πλεόνασμα, για το οποίο από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε άρχισε και η προσπάθεια αποδόμησής του από Ν.Δ. και τηλεοπτικά κανάλια.

«Αν διαβάσει κανείς τον προϋπολογισμό θα δει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το στόχο που υπήρχε, όχι γιατί είχαμε υπεραπόδοση φόρων, γιατί έχουμε φορολογίες που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, όπως για παράδειγμα ο φόρος στο κρασί, αλλά κυρίως γιατί 1 δισ. περίπου προέρχεται από τον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής».

«Έχουμε περισσότερα φορολογικά έσοδα γιατί κατευθύναμε την προσπάθεια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου», είπε ο κ. Αλεξιάδης, αναφέροντας ότι αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. τα έσοδα σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία κατέρρευσε η παραπληροφόρηση ότι το πλεόνασμα οφείλεται στο ότι δεν πληρώνει το ελληνικό δημόσιο.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, επεσήμανε ότι: «Επιδιώκουμε μια συνολική συμφωνία, κοινωνικά βιώσιμη που θα περιλαμβάνει και τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος», «αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα». Πρόσθεσε δε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι «υπέρ πλεονασμάτων που βοηθούν την ανάπτυξη», παραπέμποντας και στη συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα