Τρία κρίσιμα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Στη δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση τους εισέρχονται αυτή την εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επικεφαλής των δύο ομάδων, Michel Barnier και David Davis θα θέσουν στο τραπέζι τρία ζητήματα τα οποία αναμένεται να αποδειχθούν κρίσιμα για την περαιτέρω πορεία των συζητήσεων, προδιαγράφοντας σε μεγάλο βαθμό και την κατάληξή τους.

Πρόκειται για το status που θα διέπει τα 3,2 εκατομμύρια των πολιτών των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ε.Ε που διαμένουν στη Βρετανία, καθώς και τα 1,2 εκατ. Βρετανών που βρίσκονται και εργάζονται στο έδαφος των «27», τις οικονομικές υποχρεώσεις του Λονδίνου προς τις Βρυξέλλες, καθώς και το καθεστώς που θα ισχύσει στα σύνορα της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, που είναι και τα μόνα χερσαία της υπό αποχώρηση χώρας με άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, η Ε.Ε. απαιτεί, ανάμεσα στα άλλα, να δοθεί το δικαίωμα στους Ευρωπαίους της Βρετανίας να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι που η απέναντι πλευρά φαίνεται, για την ώρα, να αρνείται κατηγορηματικά. Όσον αφορά στον «λογαριασμό» του Brexit, ανεπισήμως ευρωπαϊκές πηγές τον τοποθετούν στα 100 δισ. ευρώ, όμως στο Λονδίνο δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ένα τέτοιο ποσό, θεωρώντας το πολύ υψηλό. Τέλος, σε σχέση με τα σύνορα με την Ιρλανδία και τη μετακίνηση προσώπων και αγαθών μέσω αυτών, οι δύο πλευρές δεν έχουν ανοίξει ακόμη πλήρως τα χαρτιά τους.

Πάντως, από τη σημασία που έχουν και τα τρία παραπάνω θέματα καθίσταται φανερό ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμβιβασμός, θα ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική συμφωνία και ένα «ομαλό» Brexit. Ουσιαστικά, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν ως τον Οκτώβριο του 2018 ώστε να μπορέσει να επικυρωθεί η τελική συμφωνία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ως την άνοιξη του 2019.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα