Τράπεζα ειδική στα ελληνικά NPLs σχεδιάζει το fund Fortress

Κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα, η οποία προδιαγράφει το άνοιγμα της αγοράς των “κόκκινων” δανείων και στην Ελλάδα, σημειώνεται το τελευταίο διάστημα.

Μετά τις αδειοδοτήσεις εταιρειών διαχείρισης NPLs από την ΤτΕ και τις σχεδιαζόμενες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων από τις τράπεζες – όπου η πρώτη συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί από τη Eurobank στις αρχές Οκτωβρίου -, ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για τη λειτουργία εξειδικευμένων τραπεζών στα NPLs.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το fund Fortress, στο οποίο ανήκει η ιταλική doBank, έχει προβεί σε καταρχήν διερευνητικές επαφές προκειμένου είτε να ανοίξει υποκατάστημα της ιταλικής τράπεζας στην Αθήνα είτε να λειτουργήσει ως διαχειριστής ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το πότε το ενδιαφέρον του fund θα μετουσιωθεί σε πράξη συναρτάται με τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στη χώρα μας τους προσεχείς μήνες, και βεβαίως με τις εξελίξεις στις τράπεζες.

Η doBank είναι ο μεγαλύτερος όμιλος στην Ιταλία με εξειδίκευση στα προβληματικά δάνεια, έχοντας προβεί σε πάνω από 750.000 συναλλαγές, αξίας 81 δισ. ευρώ (στοιχεία 31/3/2017). Σκοπός της είναι η δημιουργία αξίας σε τράπεζες και επενδυτές και η συμβολή της στην ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας μέσω της διαχείρισης δανείων. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζει διαφοροποιημένες στρατηγικές που καθορίζονται σε στενή συνεργασία με τον πελάτη, ενώ, όπου είναι δυνατόν, η doBank αναζητεί εξωδικαστικές λύσεις που να διασφαλίζουν τη γρήγορη ίαση υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με τον τρόπο αυτόν, μεγεθύνει τη δυνατότητα κερδοφορίας και βελτιώνει τους δείκτες κόστους για τους πελάτες της.

Ο όμιλος doBank απασχολεί περίπου 1.230 εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων 800 διαχειριστών κεφαλαίων που λειτουργούν μέσω ενός δικτύου 21 υποκαταστημάτων σε όλη την Ιταλία και χρησιμοποιούν ένα δυναμικό 1.600 επαγγελματιών και δικηγόρων με μεγάλη εμπειρία.

Η doBank δημιουργήθηκε το 2015 από την απόκτηση εκ μέρους του Fortress fund των δύο μεγαλύτερων ιταλικών εταιρειών διαχείρισης NPLs. Το 2016 η doBank απέκτησε το 100% της Italfondiario, ενός εκ των κύριων “παικτών” στην Ιταλία στο πεδίο της εξωτερικής διαχείρισης εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι δημιουργήθηκε το doBank Group, το οποίο χάρη στη συμπληρωματική φύση των διαφόρων εταιρειών που το απαρτίζουν είναι στρατηγικός εταίρος για επενδυτές και τράπεζες στην ολοκληρωμένη διαχείριση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων όλων των κατηγοριών. Ο όμιλος doBank Group αποτελείται από την τράπεζα doBank και τις εταιρείες Italfondiario, doRealEstate, IBIS και doSolutions.

Το fund Fortress, που έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 71 δισ. δολαρίων, είναι γνωστό στην ελληνική αγορά από τη συμμετοχή του στην ακτοπλοϊκή Attica Group, όπου τον Αύγουστο του 2014 εισέφερε ρευστότητα 100 εκατ. ευρώ με ομόλογα, εκ των οποίων 50 εκατ. ευρώ μετατρέψιμα σε μετοχές. Τα ομόλογα λήγουν το 2019, ενώ το Fortress παραμένει ισχυρός υποψήφιος για την εξαγορά της Attica Group. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία απέκτησε πρόσφατα το 50,03% της Hellenic Seaways.

Σημειώνεται ότι η Attica Group είναι θυγατρική της MIG, της οποίας το fund Fortress έχει αγοράσει ομολογιακή έκδοση λήξης 2019.

Καθώς το Fortress fund δραστηριοποιείται στην αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εισφέροντας κεφάλαια και αναλαμβάνοντας το μάνατζμεντ, το τελευταίο διάστημα συζητά να τοποθετηθεί στον όμιλο Χαραγκιώνη. Ο όμιλος βαρύνεται με υψηλό δανεισμό, ενώ διαθέτει πλούσιο χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 60 επαγγελματικών ακινήτων και εμπορικών κέντρων.

Πηγή: Capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα