Το υπουργείο Οικονομίας παρουσιάζει παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Ηπείρου

Οι σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες της Ηπείρου, αλλά και η σημασία της περιοχής στην ενίσχυση των πλωτών μεταφορών κατά μήκος του θαλάσσιου διαδρόμου Αδριατικής-Ιονίου αναδεικνύονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να παρουσιάσει, το μεσημέρι, μιλώντας στο 5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγή και την Ανασυγκρότηση, στα Ιωάννινα, τις παρεμβάσεις του υπουργείου που οδηγούν την περιφέρεια στον δρόμο της ανάπτυξης και αλλάζουν τον χάρτη της περιοχής.

Ο αναπληρωτής υπουργός πρόκειται να σημειώσει στην ομιλία του ότι η Ήπειρος διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, ιδίως στον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή, μοναδικές φυσικές ομορφιές και ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας με μεγάλο ερευνητικό έργο. Γι’ αυτό και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στοχεύει στην αξιοποίηση τους μέσα από την αναβάθμιση των τοπικών υποδομών, όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με 55 εκατ. ευρώ. Αναβαθμίζεται επίσης το σύνολο του οδικού δικτύου της περιφέρειας με ειδικό πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ, συνδέεται το ερευνητικό έργο του πανεπιστημίου και του τεχνολογικού πάρκου Ιωαννίνων με την παραγωγή μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα όπως το «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» του νέου ΕΣΠΑ και το νέο ταμείο συμμετοχών Equi Fund, ενώ θα ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως αυτή για τη δημιουργία αναγνωρισμένου σήματος ποιότητας που θα αναβαθμίσει τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής στις διεθνείς αγορές.

Αγροδιατροφή

Σύμφωνα με όσα αναμένεται να επισημάνει ο κ. Χαρίτσης, το μεγάλο ενδιαφέρον της Ηπείρου για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αποτυπώνεται στις υποβολές επιχειρηματικών σχεδίων στον νέο αναπτυξιακό νόμο. Το 55% των αιτήσεων της περιφέρειας αφορούν στην αγροδιατροφή, με συνολικό προϋπολογισμό 34,1 εκατ. ευρώ, από τα 51,5 εκατ. ευρώ που είναι το σύνολο του προϋπολογισμού όλων των προτάσεων που κατατέθηκαν, μέχρι σήμερα, στον νέο αναπτυξιακό νόμο, από τη Ήπειρο.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωσε ήδη την έναρξη του προγράμματος για τη διαμόρφωση ελληνικού σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής, σε συνεργασία με το Εnterprise Greece, προϋπολογισμού 34,5 εκατ. ευρώ και του προγράμματος «Επιχειρώ έξω» προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, με το οποίο ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.

Απορρίμματα – απόβλητα

Ο αναπληρωτής υπουργός θα επαναλάβει ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει προγραμματιστεί, στην περιφέρεια Ηπείρου, η υλοποίηση εξής έργων:

-Στον τομέα διαχείρισης υγρών αποβλήτων (λύματα) έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση έργων ύψους 7,3 εκατ. ευρώ.

-Στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων (απορρίμματα) έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση του έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α) Περιφέρειας Ηπείρου», συνολικού ύψους 20,7 εκατ. ευρώ.

Τουρισμός – Πολιτισμός

Όμως, και ο τομέα του τουρισμού αναπτύσσεται μέσω του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων. Ειδικά για την Ήπειρο, υπήρξαν υψηλού επιπέδου προτάσεις και σημειώθηκε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Θετικά αξιολογήθηκαν οι 64 από τις 68 προτάσεις που υποβλήθηκαν (ποσοστό 94%) οι οποίες θα επιδοτηθούν με 3,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στην Ήπειρο έχει δρομολογηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ η υλοποίηση δημοσίων έργων για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου. Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση έξι έργων συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τα έργα όπως:
– Η βιοκλιματική αναβάθμιση του πρώην δημαρχείου Αγνάντων και η προσθήκη παιδικής χαράς με ανακυκλωμένα υλικά εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων,

-Η αναπαλαίωση και αξιοποίηση του Διατηρητέου Κτιρίου “Ιστορικό Δημαρχείο ‘Αρτας”

-Η ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων δήμου Ιωαννιτών.

Πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη»

Αναμένεται να υπενθυμίσει ο αναπληρωτής υπουργός ότι στην περιφέρεια Ηπείρου υλοποιείται στα πλαίσια του CEF 2014 – 2020 ένα πολύ σημαντικό έργο. Η παρέμβαση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τη δημιουργία ενός διπολικού Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή της Θεσπρωτίας, που θα αποτελείται από μια περιοχή εντός της λιμενικής ζώνης και μια άλλη στην ενδοχώρα της. Ο προϋπολογισμός της Ελληνικής συμμετοχής (ΟΛΗΓ ΑΕ, Περιφέρεια Ηπείρου, ΒΙΟΠΑΘΕ ΑΕ) ανέρχεται σε 11,3 εκατ. ευρώ.

Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση των πλωτών μεταφορών κατά μήκος του Θαλάσσιου διαδρόμου Αδριατικής-Ιονίου μεταξύ των λιμένων της Τεργέστης, της Αγκόνας και της Ηγουμενίτσας.

Εθνικό σκέλος του ΠΔΕ

Ένα θέμα στο οποίο θα αναφερθεί ο κ. Χαρίτσης είναι η αύξηση κατά 279,85% του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Ήπειρο το 2016 ενώ για το 2017, έχουν διατεθεί ήδη 31,05 εκατ. ευρώ για ώριμα έργα από εθνικούς πόρους. Στην Ήπειρο, οι πόροι αξιοποιούνται για έργα υποδομών (οδικό δίκτυο), άμεσες παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών (περιβάλλον, επισκευή κτιρίων), αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών καθώς και αποκατάστασης σημαντικών πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων.

ΕΤΕπ+ΠΔΕ

Τέλος, προχωρά το νέο πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας με βάση μελέτες της «Εγνατία Οδός ΑΕ» που εντόπισαν τα περισσότερο επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου και όπως αναμένεται να αναφέρει ο κ. Χαρίτσης, περίπου 50,5 εκ ευρώ θα διατεθούν στην Ήπειρο από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το σκοπό αυτό.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα