Το σπανάκι και τα οφέλη του

αρχείο λήψης (3)

Tο σπανάκι βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, αναφέρει δημοσίευμα του Live Science.

Μερικά από τα οφέλη για την υγεία από το σπανάκι
Οστά

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και μαγνήσιο. Μια μερίδα μαγειρευτό σπανάκι περιέχει 987% των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη Κ και 39% σε μαγνήσιο.

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition σημειώνει, ότι η πρόσληψη βιταμίνης Κ μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καταγμάτων, «συνεργάζεται» με τη βιταμίνη D για την αύξηση της οστικής πυκνότητας ενώ επηρεάζει θετικά και την ισορροπία ασβεστίου στον οργανισμό.

Σίδηρος

Η σιδηροπενική αναιμία είναι ο πιο κοινός τύπος αναιμίας, με τις γυναίκες να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα κινδύνου.

Χωρίς επαρκή ποσότητα σιδήρου, το αίμα δε μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα όργανα.

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιας περιεκτικότητας σε σίδηρο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για όσους υποφέρουν ή βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας. Το μαγειρεμένο σπανάκι μπορεί να παρέχει το 36% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε σίδηρο, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για όσους έχουν ανάγκη από αυτό το στοιχείο.

Δέρμα και μαλλιά

Αν θέλετε τα μαλλιά σας να δείχνουν και να είναι πιο υγιή, τότε δεν έχετε παρά… να το ρίξετε στο σπανάκι.

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, ένα θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την παραγωγή του σμήγματος που κρατά τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επιπλέον απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος και των μαλλιών.

Σύμφωνα με ερευνητές του ινστιτούτου Linus Pauling Institute από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον, η βιταμίνη Α είναι μια ένωση στα ρετινοειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται στις αντιγηραντικές θεραπείες του δέρματος. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος και στην επούλωση των πληγών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C, που παρέχεται στον οργανισμό από το σπανάκι, είναι απαραίτητη για την παραγωγή και συντήρηση του κολλαγόνου, το οποίο παρέχει τη δομή στο δέρμα και τα μαλλιά.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Το σπανάκι διαθέτει πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με το World’s Healthiest Foods, σε αντίθεση με άλλα φρούτα και λαχανικά, το σπανάκι περιέχει αντικαρκινικούς παράγοντες (methylenedioxyflavonol glucuronides). Αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (lutein, zeaxanthin, neoxanthin και violaxanthin) ουσιών, τα οποία διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Διαβήτης

Το σπανάκι περιέχει ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό (άλφα λιποϊκό οξύ), το οποίο έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ μειώνει την περιφερική νευροπάθεια στους ασθενείς με διαβήτη.

Καρδιά

Η υψηλή πρόσληψη καλίου (που περιέχεται και στο σπανάκι) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, αρτηριακής πίεσης και καρδιακών ασθενειών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα