Το Σκοπιανό μόλις τώρα αρχίζει…

Με ενισχυμένο το διεθνές κύρος της χώρας και το ηγετικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με εσωτερικές αντιδράσεις, αποτιμάται στο σύνολό της θετικά η υπογραφή της συμφωνίας με τα Σκόπια. Για το λόγο αυτό προστίθεται στην πολιτική φαρέτρα της κυβέρνησης, που βλέπει ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει το χαρτί που θα βελτιώσει τη θέση του κυβερνώντος κόμματος εν όψει των επόμενων, εκτός απροόπτου, εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.

Τα συγχαρητήρια των ξένων κέντρων αποφάσεων προς τον Αλέξη Τσίπρα και οι πολιτικές “παρατηρήσεις”  προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά για τη στάση τους, βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο των επιχειρημάτων κάθε κυβερνητικού παράγοντα, βουλευτή και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Φανερή προσδοκία της κυβέρνησης είναι πλέον ότι καθώς ο χρόνος θα κυλά μέχρι η συμφωνία έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή (αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2019) θα αναδειχθούν τα θετικά της σημεία και το κλίμα που καλλιεργείται στον παρόντα χρόνο από την αντιπολίτευση θα ομαλοποιηθεί.

Στον αντίποδα, κοινή είναι η διαπίστωση πολιτικών παρατηρητών ότι η Ν.Δ. μετακινήθηκε πιο δεξιά, σκλήρυνε τη στάση της και τελικά δε διχάστηκε, όπως ίσως ανέμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Κίνημα Αλλαγής υπήρξαν έντονοι εσωτερικοί κραδασμοί, υπάρχει σαφής κρίση κορυφής σε εξέλιξη, αλλά στο τέλος της ημέρας φαίνεται ότι η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά ενισχύει τη θέση της, μετά την άρνησή της να στηρίξει τη συμφωνία.

Το Σκοπιανό μόλις τώρα αρχίζει

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας με την κυβέρνηση Ζάεφ αποτελεί μόνο την αρχή. Υπάρχουν σημαντικά βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να υλοποιηθεί η συμφωνία και να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, αν και από τις πρώτες ώρες διεθνή πρακτορεία και ξένοι αξιωματούχοι ήδη αποκαλούν την ΠΓΔΜ, «Βόρεια Μακεδονία», κάτι που δείχνει πως ήδη δημιουργούνται τετελεσμένα, που δύσκολα μετά θα ανατραπούν, αν κάποιες από τις πρόνοιες της συμφωνίας δεν ισχύσουν.

Τα τέσσερα πρώτα βήματα της συμφωνίας, είναι τα εξής:

Στα τέλη της εβδομάδας κυρώνεται η κατ΄ αρχήν συμφωνία στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.
Στις 25 και 26 Ιουνίου το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. θα δώσει προφορική διατύπωση για διεύρυνση της Ε.Ε. με την «Βόρεια Μακεδονία».
Στις 28 και 29 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα δοθεί ομόφωνα το πράσινο φως στην «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Στις 11 Ιουλίου θα προσκληθεί η ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στη Σύνοδο που θα γίνει στις Βρυξέλλες.
Θα ακολουθήσει το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, για το οποίο δεν έχει ακόμα καθοριστεί ημερομηνία και εφόσον η έκβαση είναι θετική, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την Συνταγματική αναθεώρηση, που πρέπει να γίνουν τουλάχιστον ως το τέλος του 2018.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα