Το προσφυγικό κυριαρχεί στον προεκλογικό αγώνα στην Αυστρία

Τα θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση προεξοφλείται ότι θα κυριαρχήσουν στον προεκλογικό αγώνα για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου και θα λειτουργήσουν ευνοϊκά υπέρ των δύο κομμάτων που τήρησαν κι εξακολουθούν να τηρούν σκληρή στάση στο προσφυγικό, το συγκυβερνών –με τους Σοσιαλδημοκράτες– συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, όπως καταδεικνύει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών προκηρύχθηκε μετά την εκλογή την προπερασμένη Κυριακή στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, με πρωτοφανείς υπερεξουσίες, του νυν υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κατήγγειλε τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και απαίτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, απορρίπτοντας την πρόταση του Αυστριακού καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, για συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Κουρίρ», για ένα 36% των ερωτηθέντων το σημαντικότερο θέμα για την απόφασή τους στην κάλπη είναι «η ασφάλεια και η μετανάστευση», ενώ ένα 29% θεωρεί καθοριστικά ζητούμενα όπως «κοινωνική πρόνοια, εισόδημα, συντάξεις».

Ακολουθούν με ποσοστό 20% «η οικονομία και η εργασία» και μόλις 9% το θέμα «παιδεία» ως μείζονα για τους ερωτηθέντες στην δημοσκόπηση, ως προς την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουν.

Όπως τονίζει στην εφημερίδα ο γνωστός ερευνητής και υπεύθυνος της δημοσκόπησης αυτής, Βόλφγκανγκ Μπαχμάγιερ, στους οπαδούς του Λαϊκού Κόμματος συντελέστηκε σίγουρα μια αλλαγή και το θέμα «ασφάλεια και μετανάστευση» είναι τώρα και για αυτούς σχεδόν εξίσου σημαντικό όπως και για τους οπαδούς του Κόμματος των Ελευθέρων.

Στο ερώτημα «ποιος προτείνει τις καλύτερες λύσεις για τη μετανάστευση», το Κόμμα των Ελευθέρων βρίσκεται σαφώς πρώτο με ποσοστό 45%, έναντι 23% του Λαϊκού Κόμματος και ενός ποσοστού μόλις 14% που συγκεντρώνουν μαζί όλα τα άλλα κόμματα, Σοσιαλδημοκρατικό, Πράσινοι και ΝΕΟΣ, ενώ το υπόλοιπο 18% δεν έχει άποψη.

Για τον Βόλφγκανγκ Μπαχμάγιερ, τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να εκπλήσσουν, καθώς, όπως παρατηρεί, το Κόμμα των Ελευθέρων έχει «οικοδομήσει» στο θέμα των ξένων εδώ και 25 χρόνια, ενώ από την άλλη πλευρά πρόκειται πραγματικά για αλλαγή στάσης στο Λαϊκό Κόμμα, και σε μεγάλο βαθμό αυτή οφείλεται στην ανάληψη της ηγεσίας του από τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το Λαϊκό Κόμμα μέχρι πριν από σχεδόν δύο χρόνια ακολουθούσε σε αρκετά μεγάλο βαθμό την φιλοπροσφυγική γραμμή του τότε καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος παραιτήθηκε πέρυσι τον Μάιο από όλα τα αξιώματά του, εξαιτίας της επικρινόμενης στροφής του στο προσφυγικό κατά 180 μοίρες και στην μεγάλη ενδοτικότητά του απέναντι στο Λαϊκό Κόμμα.

Τον Φάιμαν διαδέχθηκε ως καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών ο Κρίστιαν Κερν, επικεφαλής έως τότε των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, ο οποίος θα είναι στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για το αξίωμα του καγκελάριου.

Ο Μπαχμάγιερ επισημαίνει στην εφημερίδα πως στη δημοσκόπηση και στα θέματα «οικονομία, εργασία, κοινωνική πρόνοια και συντάξεις», το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προηγείται των άλλων κομμάτων, καθώς αυτοί αποτέλεσαν ιστορικά τομείς στους οποίους αυτό θεωρείτο από τους ψηφοφόρους ότι έδινε έμφαση.

Ο Κουρτς διαδέχθηκε στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος τον παραιτηθέντα την προπερασμένη Τετάρτη από όλα τα αξιώματά του, έως τώρα αρχηγό του κόμματος και αντικαγκελάριο της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, Ράινχολντ Μιτερλένερ — την παραίτηση του οποίου φέρονται να επιδίωκαν εδώ και μήνες οι «σκληροπυρηνικοί» του Λαϊκού Κόμματος.

Οι κύκλοι αυτοί προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή –αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για «άκρατο λαϊκισμό» με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς– 30χρονο υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Προειδοποιήσεις να μην επηρεαστεί η οικονομία της Αυστρίας από τον προεκλογικό αγώνα για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, απηύθυνε πρόσφατα ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής (ΑΚΤ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, τονίζοντας πως ο προεκλογικός αγώνας δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στη δημιουργία «προβληματικών δημοσιοοικονομικών επιβαρύνσεων και σε λαϊκίστικες βεβιασμένες πράξεις».

Ο ίδιος επισήμανε πως πρέπει να προβάλλονται τα καλά οικονομικά στοιχεία της χώρας που, όπως σημείωσε, αποτελούν πραγματικότητα, ενώ αντιθέτως, κατά την άποψη του θα ήταν πολύ επικίνδυνο, κυρίως για την εκτίμηση της Αυστρίας στο εξωτερικό, να παρουσιάζεται μία συνολικά αρνητική εικόνα της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα