Το κάρυ στη διατροφή

αρχείο λήψηςΑυστριακοί επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι η κατανάλωση κουρκουμίνης από ποντικούς μείωνε τα είδη φλεγμονής που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στην καταπολέμηση της κίρρωσης του ήπατος.

Ορισμένες έρευνες υπέδειξαν, ότι μπορεί να καταστείλει καρκινικούς όγκους και ότι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κάρυ ενδέχεται να είναι λιγότερο ευάλωτοι στη νόσο, αν και η κουρκουμίνη «χάνει» τις αντικαρκινικές της ιδιότητες στην πέψη.

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να εξετάσει την ενδεχόμενη συμβολή της κουρκουμίνης στην καθυστέρηση της βλάβης, που προκαλείται από προοδευτική φλεγμονώδη νόσο του ήπατος.

Οι βλάβες στο συκώτι μπορούν να οδηγήσουν σε κίρρωση του ήπατος. Ο επικεφαλής της έρευνας, Michael Trauner, από το Πανεπιστήμιο του Γκράτς στην Αυστρία, ανέλυσε δείγματα αίματος και ιστού ποντικών με χρόνια φλεγμονή ήπατος πριν και μετά την πρόσθεση κουρκουμίνης στη διατροφή τους, για 4 έως 8 εβδομάδες. Ανακάλυψε ότι η διατροφή με κουρκουμίνη μείωσε σημαντικά το μπλοκάρισμα του χοληδόχου πόρου και τη βλάβη των ηπατικών κύτταρων έχοντας παρεμβληθεί στις οδούς χημικών σινιάλων που εμπλέκονται στη φλεγμονή.

Αν και η έρευνα ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες δήλωσαν, ότι φαίνεται πως η κουρκουμίνη στοχεύει σε διαφορετικά μέρη της διαδικασίας φλεγμονής και θα μπορούσε να αποτελέσει υποσχόμενη αγωγή για το μέλλον.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα