Το ΔΝΤ διαψεύδει δημοσίευμα του Spiegel-Συνάντηση Μέρκελ με Λαγκάρντ, Γιούνκερ

Το ΔΝΤ προχώρησε στη διάψευση του δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο θα συμμετέχει με ποσό έως και 5 δις, ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα λέγοντας «Δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια. Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πρόκειται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δύο θεσμών, την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Μέρκελ θα υποδεχτεί στο Βερολίνο την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ξεχωριστές συναντήσεις στην Καγκελαρία, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Ούλρικε Ντέμερ, κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Το Ταμείο θα συμμετέχει με ποσό έως και 5 δις, ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται η πηγή της πληροφορίας.

Το Ταμείο προχώρησε στη διάψευση του δημοσιεύματος του περιοδικού, μέσω του εκπροσώπου του λέγοντας «Δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια. Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες».

«Έχουμε πει ξανά και ξανά ότι για εμάς η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η Τιζενχάουζεν, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Έχουμε ήδη πει και οι Βρυξέλλες συμφωνούν με αυτό ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των θεσμών».

Η Άγκελα Μέρκελ, που έχει μπροστά της τις ομοσπονδιακές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου και στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από τον Μάρτιν Σουλτς και τους Σοσιαλδημοκράτες, χρειάζεται οπωσδήποτε το ΔΝΤ ώστε να τηρήσει την υπόσχεσή της στους Χριστιανοδημοκράτες ότι το Ταμείο θα διαδραματίσει εποπτικό ρόλο στο πρόγραμμα ώστε να διασφαλίζεται πως η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση δανείων, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Γερμανικές εκλογές

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που τάσσεται κατά του ευρώ κι έχει αποδυναμώσει την εκλογική επιρροή της Μέρκελ, επιδιώκει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα. Το Ταμείο έχει παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη ως ο θεματοφύλακας της αυστηρής τήρησης των όρων του ελληνικού προγράμματος.

Οι συναντήσεις της Μέρκελ είναι προγραμματισμένες να λάβουν χώρα δύο ημέρες μετά το Eurogroup στις Βρυξέλλες, οπότε και θα αξιολογηθεί η πρόοδος της Ελλάδας σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, μεταξύ αυτών και το ακανθώδες ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. Η αξιολόγηση έχει ήδη καθυστερήσει ένα χρόνο, σύμφωνα με την Τιζενχάουζεν, ενώ η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Δημοσιονομικοί στόχοι

Η ελληνική κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες στο ΔΝΤ για την καθυστέρηση, καθώς το Ταμείο αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας και απαιτεί περισσότερες περικοπές συντάξεων και χαμηλότερο αφορολόγητο όριο. Το ΔΝΤ έχει επίσης ζητήσει από τους Ευρωπαίους πιστωτές να ελαφρύνουν περαιτέρω τους όρους αποπληρωμής στα ελληνικά δάνεια διάσωσης, επιτρέποντας έτσι τη χώρα να υιοθετήσει λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους ώστε να θέσει το χρέος της σε μια βιώσιμη πορεία. Η Ντέμερ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα που ανέφερε πως η Μέρκελ και η Λαγκάρντ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία λίγες ημέρες πριν. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt, η Λαγκάρντ είπε στην Μέρκελ ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα μεταθέσει τις απαιτήσεις του για το χρέος για μετά το 2018, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι γερμανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα