Το ΔΝΤ δεν έχει ένδειξη ότι η Τουρκία θα ζητήσει τη στήριξή του

Η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί να εφαρμόσει ορθές οικονομικές πολιτικές για να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να μειωθούν οι ανισορροπίες σε μια συγκυρία αναταραχής στις αγορές, επισήμανε εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αρνούμενος πάντως πως ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον έχει ενδείξεις ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να του ζητήσει στήριξη, εν μέσω της συνεχιζόμενης διένεξης της τουρκικής με την αμερικανική κυβέρνηση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η συνέχιση της κράτησης ενός αμερικανού ευαγγελικού πάστορα.

Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ωστόσο πως ο θεσμός παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία.

«Υπό το φως της πρόσφατης αστάθειας στις αγορές, η νέα κυβέρνηση (της Τουρκίας) θα χρειαστεί να επιδείξει δέσμευση σε ορθές οικονομικές πολιτικές για να προωθήσει την μακροοικονομική σταθερότητα και να μειώσει τις ανισορροπίες, καθώς και να εγγυηθεί την πλήρη επιχειρησιακή ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας ώστε να μπορεί να εκτελεί την αποστολή της (που είναι) να εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών».

Η λίρα έχει απολέσει το 36% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλεί το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική κι έχει κάνει επανειλημμένα προτροπές να μειωθούν τα επιτόκια παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

Πριν από περίπου μισή ώρα, η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βρισκόταν στο επίπεδο 5,98 προς 1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η τάση ανάκαμψης της λίρας ακολούθησε τη δέσμευση του εμιράτου του Κατάρ ότι θα κάνει επενδύσεις 15 δισεκ. δολαρίων στην Τουρκία.

Η πτώση της τουρκικής λίρας έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές.

Ο Ερντογάν καταγγέλλει ότι η χώρα του είναι στόχος οικονομικού πολέμου και έχει προτρέψει επανειλημμένα τους πολίτες της χώρας του να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν για να ενισχύσουν το εθνικό νόμισμα.

Αναλυτές θεωρούν πως η Άγκυρα θα χρειαστεί τη βοήθεια του ΔΝΤ για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Όμως «δεν έχουμε λάβει καμιά ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αιτηθούν οικονομική βοήθεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα