Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια στο Αιγαίο

Με διαδοχικές παράτυπες Navtex, η Άγκυρα «δέσμευσε» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού»
Κύριος στόχος της Άγκυρας είναι η παρενόχληση των γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω των ΤΟΤΑL και ΕΝΙ
Η πολιτική αυτή συμπληρώνεται και με την πλεύση του «Μπαρμπαρός» στα τεμάχια «8» και «9»
Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στις δηλώσεις -κυρίως- του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το τέλος της συνάντησης των ηγετών των επτά Μεσογειακών χωρών στη Λευκωσία.
Με διαδοχικές παράτυπες Navtex, η Άγκυρα «δέσμευσε» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού».
Μάλιστα, με την πρώτη παράτυπη Navtex, «δέσμευσε» για ασκήσεις με συμμετοχή Ναυτικού του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει, και την περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πιο ευαίσθητο της στάδιο η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum, στον στόχο «Γλαύκος».
Με τρίτη ταυτόχρονη παράτυπη Navtex, «δέσμευσε» για όλο τον Φεβρουάριο, με επίκληση επαναλαμβανόμενων ασκήσεων του Ναυτικού με πυρά, περιοχή που συμπίπτει με το τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσής του στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ.
Πρόκειται ουσιαστικά για αντίδραση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται ότι ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τις αναφορές στη Σύνοδο των Μεσογειακών κρατών από τον γάλλο πρόεδρο για τη συνεργασία Γαλλίας-Κύπρου σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας, αλλά και την αναγνώριση και στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα στην Κύπρο, είναι και συμβολική και κάτι παραπάνω. Πρώτα από όλα, είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μας με την Κύπρο και τον σεβασμό μας στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ήθελα λοιπόν να σας πω εκ νέου κ. πρόεδρε, ότι όχι μόνο έχετε την αλληλεγγύη μας, αλλά και τη στήριξή μας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον κ. Ερντογάν. Η ιδιότητά μας αυτή της Συνόδου Κορυφής στην Κύπρο, μας έδωσε την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε την υποστήριξή μας για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτημα. Υπάρχει μια δέσμευση από μέρους του κ. Αναστασιάδη, είναι ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα και για την Κύπρο και για τη σταθερότητα στην Ευρώπη», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν την Τρίτη (29/1).
Οι περιοχές που «δεσμεύονται» για παράνομες ασκήσεις με τις εν λόγω Navtex, δείχνουν σαφώς ότι κύριος στόχος είναι η παρενόχληση των γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω των ΤΟΤΑL και ΕΝΙ.
Η πολιτική αυτή της Τουρκίας συμπληρώνεται και με την πλεύση του «Μπαρμπαρός» στα τεμάχια «8» και «9», όπου επίσης επηρεάζονται γαλλικά και ιταλικά συμφέροντα.
Επίσης, η επίμονη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ στο τεμάχιο «7», που διεκδικούν σε συνεργασία μεταξύ τους ΤΟΤΑL και ΕΝΙ επισφραγίζει τις επιδιώξεις της Τουρκίας με τις ενέργειες αυτές.
 
πηγή   philenews.com
 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα