Τουρκία: Φόβοι για ντόμινο χρεοκοπιών μετά την κατάρρευση της Turk Telecom

Ολοένα και περισσότερο «βυθίζεται» στην οικονομική δίνη η Τουρκία, η οποία κλυδωνίστηκε ακόμη περισσότερο μετά τη χρεοκοπία της Turk Telecom.

Αναλυτικότερα, το βράδυ της Πέμπτης η τεράστια και ιστορική Turk Telekom (σ.σ. αντίστοιχος ΟΤΕ) οδηγήθηκε στην κατάρρευση υπό το βάρος των δανείων της, τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει. Το ποσό του «ανοίγματος» προς τις τράπεζες είναι της τάξης των 4,7 δισ. δολαρίων, με συνέπεια η διοίκηση της εταιρείας να περιέλθει στην κατοχή των τουρκικών τραπεζών.

Η είδηση της χρεοκοπίας μίας τόσο μεγάλης εταιρείας όπως είναι φυσικό προκάλεσε πανικό σε αρκετές εταιρείες, οι οποίες ακολουθούν την ίδια τακτική με την Turk Telekom: Εισπράττουν στην υπό κατάρρευση τουρκική λίρα και αποπληρώνουν σε δολάρια ή ευρώ τα δάνειά τους.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας ενέκρινε χθες τη μεταβίβαση πλειοψηφικού μεριδίου της Türk Telekom σε κοινοπραξία τριών Τούρκων δανειστών.

Υποχώρησε περαιτέρω η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε χθες 1,9% σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 6,5881 λίρες ανά δολάριο. Το κόστος των πενταετών τουρκικών credit default swaps (για την ασφάλιση έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών από την Τουρκία) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τετάρτης στις 516 μονάδες βάσης (5,16 ποσοστιαίες μονάδες), που είναι υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, σύμφωνα με την IHS Markit.

Στροφή Ερντογάν προς την Ευρώπη

Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας παράλληλα μια στροφή προς την Ευρώπη, δεδομένης της ρήξης που έχει επέλθει με τις ΗΠΑ.

«Από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο, σε όλες τις περιοχές με προβλήματα που ενδιαφέρουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας ακολουθούμε μια ενεργητική πολιτική και δυναμώνουμε την παρουσία μας στην περιοχή», δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας αναφορά σε παράλληλες «δράσεις» της Άγκυρας: «Εμείς την παρουσία μας σε περιοχή δεν την εννοούμε ως στρατιωτική παρουσία, είμαστε και σε άλλες δράσεις που θα ανυψώσουν το όνομα της χώρας μας», είπε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο και για στήριξη της Αγκελα Μέρκελ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Μέρκελ με κάλεσε η ίδια άμεσα και έδειξε έμπρακτα τη στήριξή της. Μου είπε αν θέλετε να σας στείλω τώρα τον υπουργό μου. Οι πρωθυπουργοί ευρωπαϊκών χωρών έκαναν δηλώσεις υπέρ μας και άλλοι έστειλαν ειδικούς συμβούλους τους. Η στήριξή τους αυτή ήταν σημαντική και εμείς θα κάνουμε όσα είναι απαραίτητα για να συνεχιστεί αυτή η σχέση».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα