Τι αλλάζει με το Παρατηρητήριο Πλειστηριασμών

Η κυβέρνηση επιδιώκει να συσταθεί, ως δικλίδα ασφαλείας για την πρώτη κατοικία, ένα παρατηρητήριο για τους πλειστηριασμούς, ώστε να ελέγχονται τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποστέλλουν και στα συναρμόδια υπουργεία τα στοιχεία για τους πλειστηριασμούς, καθώς πρόκειται για δεδομένα που ούτως ή αλλιώς δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο.

Στα Ειρηνοδικεία οι τράπεζες έχουν στείλει υποθέσεις που στην πλειονότητά τους αφορούν μεγάλα αστικά ακίνητα, αλλά και εγγυήσεις που έχουν δοθεί για επαγγελματικά / επιχειρηματικά δάνεια.

Δεν είναι στις προθέσεις των τραπεζών να κυνηγήσουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, τα στεγαστικά δάνεια. Βέβαια, αν κάποιος είναι στρατηγικός κακοπληρωτής ή δεν ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις για ρύθμιση του χρέους του, οι τράπεζες θα αναλάβουν δράση.

Αναφορικά με το άτυπο όριο προστασίας των 300.000 ευρώ για την κύρια κατοικία, οι τράπεζες αναφέρουν πως θα υποχωρεί σταδιακά, όσο περνούν οι μήνες, όχι επειδή θέλουν να πάρουν τα σπίτια του κόσμου, αλλά κατά βάση για να μη δίνονται κίνητρα για εκ του πονηρού αθέτηση των υποχρεώσεων από τους δανειολήπτες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα