Την Μητέρα Όλων των Βομβών (MOAB), χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ, πραγματοποίησαν επίθεση σε υπόγεια τούνελ που χρησιμοποιούνταν από μέλη του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό Αφγανιστάν κάνοντας χρήση της ισχυρότερης μη πυρηνικής βόμβας που έχουν στο οπλοστάσιό τους, τη δεύτερη πιο ισχυρή συμβατική βόμβα στον κόσμο, μετά “Τον Πατέρα Όλων Των Βομβών (FOAB), που διαθέτει η Ρωσία στο δικό της οπλοστάσιο.

Όπως μεταδίδει το CNN, τέσσερις αξιωματικοί των ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι η αμερικανική αεροπορία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την κολοσσιαία βόμβα GBU-43/B MOAB σε επιχείρηση εξόντωσης μελών του ΙΚ που κρύβονταν σε στοές στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Η ΜΟΑΒ είναι ένα συμβατικό υπερ-όπλο με βάρος 11 τόνων το οποίο αναπτύχθηκε κατά την περίοδο της δεύτερης εισβολής στο Ιράκ. Αν και η MOAB είναι βασικά όπλο κατά προσωπικού, μπορεί λόγω μεγέθους να εισχωρήσει μέσα στο έδαφος ενώ σε δεύτερο χρόνο εκρήγνυται, ισοπεδώνοντας υπόγειες υποδομές ακόμα και αν αυτές είναι βαριά θωρακισμένες.

Λόγω της ισχύος της έχει αποκτήσει το “παρατσούκλι” Mother Of All Bombs, δηλαδή Μητέρα Όλων Των Βομβών. Τα αποτελέσματα της έκρηξης μιας MOAB είναι τόσο καταστροφικά ώστε εκτείνονται σε εκατοντάδες μέτρα περιμετρικά του σημείου της έκρηξης.

Λόγω του μεγέθους της, η MOAB δεν μπορεί να μεταφερθεί από κλασικά μαχητικά αεροσκάφη αλλά φορτώνεται σε μεταγωγικά αεροπλάνα τύπου C-130. Η σημερινή ρίψη πραγματοποιήθηκε ρρίφθη στις 19.00 από αεροσκάφος MC-130 και στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της βόμβας και επί του παρόντος εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Πριν από λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sean Spicer επιβεβαίωσε επίσης την είδηση της συγκεκριμένης επίθεσης τονίζοντας πως θα υπάρξει αναλυτικό ανακοινωθέν από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα