Τζ.Πάιατ: Μεγάλη επιτυχία η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

«Ισχυρό μήνυμα έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα» , τονίζει ο Τζέφρι Πάιατ, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, για τα οφέλη του ταξιδιού του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σε άρθρο του στα «ΝΕΑ».

 

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει, «ο Πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς ανακάμπτει από οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης. Είπε κατηγορηματικά ότι “επιβεβαίωσα πλήρως την υποστήριξή μας σε ένα υπεύθυνο σχέδιο ανακούφισης χρέους” και οι δύο ηγέτες δημιούργησαν ομάδα εργασίας για τις επενδύσεις υπό τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου και τον έλληνα υπουργό Οικονομίας».

Ακόμη, ο αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τις σημαντικές συζητήσεις που ξεκίνησαν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα «για να ενισχύσουμε την ήδη ισχυρή εταιρική σχέση μας» προσθέτοντας ότι η ΔΕΘ του 2018 «θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες στην οικονομική μας εταιρική σχέση».

Ταυτόχρονα εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο κομμάτι της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της απέναντι στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι έχει ηγετική θέση στην περιοχή. Για τη συμφωνία που αφορά στην αναβάθμιση του στόλου των F-16 , επεσήμανε ότι εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα μας. «Όχι μόνο για να διατηρούμε τον στόλο της Ελλάδας σε ετοιμότητα για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, αλλά και με θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πάιατ «επαναβεβαιώσαμε στο ανώτατο επίπεδο το όραμα για την εταιρική μας σχέση. Το όραμα αυτό περιλαμβάνει την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο, επιτρέποντας εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές στην περιοχή.

Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συμβολή της Ελλάδας στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής της στον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline και τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, καθώς και την ανάπτυξη εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εισάγει ΥΦΑ στην Ευρώπη από νέους προμηθευτές, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Σε αυτό το όραμα η Ελλάδα, ως περιφερειακός ηγέτης, συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την υποστήριξη της ευρωατλαντικής πορείας των Βαλκανίων και της Τουρκίας.

Σε ανώτατο επίπεδο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της και καλωσόρισε μια ισχυρή Ελλάδα που συμμετέχει στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα καθώς αντιμετωπίζει τρέχουσες προκλήσεις όπως η μεταναστευτική κρίση, αλλά και μακροχρόνιες όπως η δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο. Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος και αξιόπιστο σύμμαχο στο μέλλον. Η συζήτηση που είχε η ελληνική κυβέρνηση με τον αντιπρόεδρο στις 18 Οκτωβρίου επαναβεβαίωσε αυτό το ισχυρό μήνυμα υποστήριξης και το όραμα για τη μελλοντική μας, ενισχυμένη εταιρική σχέση», κατέληξε ο κ. Πάιατ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα