«Τεντωμένα νεύρα» στο Βερολίνο για τη στάση Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα

Κλίμα έντασης επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Βερολίνο μετά τη δημόσια διαφωνία του υπουργείου Εξωτερικών για τις μεθοδεύσεις του ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόμπλε, τις σχετικές με το ελληνικό ζήτημα.

Μέσα σε διπλωματικά πλαίσια αλλά συγχρόνως με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, επιβεβαίωσε πως υπάρχει διαφορά απόψεων ανάμεσα σε Γκάμπριελ και Σόιμπλε στο ζήτημα αντιμετώπισης του χρέους της Ελλάδας προς τους δανειστές της.

Σύμφωνα με την DW ο Σέφερ ανέφερε με έμφαση ότι ασφαλώς γνωρίζει τόσο τις αποφάσεις του Eurogroup όσο και εκείνες της Γερμανικής Βουλής που αφορούν το ελληνικό χρέος.

Προχώρησε λέγοντας ότι σκοπός της πρόσφατης παρέμβασης του υπουργείου Εξωτερικών είναι να παρθούν γρήγορα οι κατάλληλες αποφάσεις ώστε να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να «σταθεί και πάλι στα πόδια της», να διευκολυνθεί ώστε να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα στις χρηματαγορές και η ευκαιρία ώστε «αυτό το απίστευτα σκληρό πρόγραμμα» να αναδείξει μια προοπτική για τον ελληνικό λαό.

Ο Μάρτιν Σέφερ άσκησε κριτική πάνω στα διάφορα σενάρια οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα 40 χρόνια που διακινούνται από τους κύκλους των δανειστών και το ΔΝΤ, καθώς και για τους υπολογισμούς των πιθανών πρωτογενών πλεονασμάτων. Χαρακτήρισε το σύνολο της τακτικής που ακολουθείται στην περίπτωση της Ελλάδας «οικονομική επιστήμη βουντού».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών κατέληξε ότι «το ζητούμενο τώρα είναι μια απόφαση που θα συνάδει μεν με τις αποφάσεις του Eurogroup και της γερμανικής Βουλής, ταυτόχρονα όμως θα ανοίγει προοπτικές για τους Έλληνες».

Ο Α.Τσίπρας σήμερα στις Βρυξέλλες

Και ενώ η ένταση για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ Γκάμπριελ και Σόιμπλε κορυφώνεται στο Βερολίνο, ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να έχει κρίσιμες συναντήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνομιλήσει με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ αλλά και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.Στο επίκεντρο των συνομιλιών αυτών θα βρίσκονται οι εξελίξεις μετά το Eurogroup της Δευτέρας που έχουν άμεση σχέση με την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα