Τα χρονοδιαγράμματα και οι πρώτες κινήσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας

Η συμφωνία για το Σκοπιανό υπογράφηκε την Κυριακή στις Πρέσπες σε πολύ θερμό κλίμα, με το βάρος πλέον να πέφτει στην πλευρά του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος πρέπει να εκκινήσει άμεσα τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη χώρα του.

Με ορίζοντα το Φθινόπωρο τέσσερα είναι τα βήματα κρίσιμη σημασίας που θα μεσολαβήσουν για Αθήνα και ΠΓΔΜ.

Αναλυτικότερα, από αύριο όμως η κυβέρνηση Ζάεφ αναμένεται να φέρει άμεσα για ψήφιση της συμφωνίας στη βουλή της χώρας του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει την Τετάρτη, όμως δεν αποκλείεται αυτό να γίνει και νωρίτερα. Η κύρωση της συμφωνίας θα γίνει λίγες μέρες πριν συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο και θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει, στις 11/12 Ιουλίου η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας η ΠΓΔΜ αναμένει πρόσκληση ένταξης. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Ζάεφ θα προκηρύξει δημοψήφισμα και θα ζητήσει έγκριση της συμφωνίας στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Μέχρι τα τέλη του 2018 η γειτονική χώρα (βάσει της συμφωνίας) θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές που απορρέουν από τη Συμφωνία, ώστε στις αρχές του 2019, η μπάλα να βρεθεί στο γήπεδο της ελληνικής πλευράς, για την επικύρωση στη βουλή της συμφωνίας.

Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ θα αναβαθμίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών

Την ίδια στιγμή Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών μετατρέποντας τα προξενεία σε πρεσβείες κάτι για το οποίο απαιτείται προεδρικό διάταγμα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα