Τα σχόλια της ελληνικής πολιτικής σκηνής για τη νίκη Μακρόν

Η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σχολίασε και αυτή τη νίκη του Γάλλου υποψηφίου.

 

Ανάσα για ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτηρίζει τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter. Σημειώνει τη βεβαιότητα του ότι η συνεργασία των δύο θα είναι στενή προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και να μην επαναληφθεί ο εφιάλτης της ακροδεξιάς.

“Μακάρι να αποτελεί μήνυμα ελπίδας…”, σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

“Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, μακάρι να αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας σε μια Ευρώπη που καταρρέει”, αναφέρει επί λέξει ο Πάνος Καμμένος.
Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία, δήλωσε ο προεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας οτι ηττήθηκαν οι δυνάμεις της δημαγωγίας,του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού.

Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν αποτελεί ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο, αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες μέρες, δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.
Για νίκη των πολιτών που υπερασπίζονται την ανοιχτή δημοκρατία και τις ανοιχτές κοινωνίες, μίλησε Το Ποτάμι. Με τον Σταύρο Θεοδωράκη να κάνει λόγο για ρήξη με το παλιό σύστημα.
Η άμεση απειλή της ακροδεξιάς απετράπη, δεν ηττήθηκε ακόμη όμως ο εθνικολαϊκισμός στην ρίζα του, δηλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πιο συγκεκριμένα ανέφερε »Ανακούφιση χωρίς εφησυχασμό. Ανακούφιση για όλους τους ευρωπαϊστές, τους δημοκράτες και τους προοδευτικούς πολίτες. Δεν επιτρέπεται όμως εφησυχασμός. Η άμεση απειλή της ακροδεξιάς απετράπη, δεν ηττήθηκε ακόμη όμως ο εθνικολαϊκισμός στην ρίζα του».

Από την πλευρά τους η Ένωση Κεντρώων δηλώνουν ότι υποδέχονται με μεγάλη χαρά την εντυπωσιακή νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν κάνοντας λόγο για υπευθυνότητα του γαλλικού λαού «αποδεικνύοντας περίτρανα το δημοκρατικό τους φρόνημα και το φιλοευρωπαϊκό τους πνεύμα. Απέκλεισαν από το ύπατο αξίωμα τις δυνάμεις του λαϊκισμού, ευρωσκεπτικισμού και φασισμού. Κομβικής σημασίας για τη νίκη Μακρόν, ήταν η υποστήριξη του Φρανσουά Μπαϊρού, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού κόμματος (EDP), στο οποίο ανήκει και έχει την Αντιπροεδρία η Ένωση Κεντρώων. Συγχαίρουμε το νέο Πρόεδρο για την μεγάλη του επιτυχία και ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο του, επ’ ωφελεία του γαλλικού λαού και όλης της Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την παραδοσιακή φιλία και συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο Ε. Μακρόν θα διατηρήσει προς την Ελλάδα τη θετική στάση που επέδειξε η Γαλλία όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάσε την ήττα της Λεπέν, αναφέροντας πως πρόκειται για νίκη της δημοκρατίας.

Με την επισήμανση ότι συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που «τρέφουν» την ακροδεξιά, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου χαιρετίζει την ήττα Λεπέν.

Όπως έγραψε στο twitter, «η ήττα Λεπέν είναι νίκη των δημοκρατικών αξιών. Η επόμενη μέρα για την Ευρώπη απαιτεί αγώνα ενάντια στις πολιτικές που τρέφουν την ακροδεξιά»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα