Σ. Κουρτς: Ανεπιθύμητες οι προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στη χώρα

Τη σαφή προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς την περασμένη Παρασκευή προς την Άγκυρα, να αποφύγει ενδεχόμενες προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία, ενόψει των τουρκικών πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου, επαναλαμβάνει σήμερα εκπρόσωπός του σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ.

“Τουρκικές προεκλογικές εμφανίσεις είναι ανεπιθύμητες στην Αυστρία και για τον λόγο αυτό δεν τις επιτρέπουμε. Οι απαραίτητες νομικές βάσεις έχουν δημιουργηθεί στον μεταξύ χρόνο”, τονίζει ο εκπρόσωπος του καγκελάριου, απορρίπτοντας τις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, πως η προειδοποίηση Κουρτς θα λειτουργήσει ως “μπούμερανγκ” για την Αυστρία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η τουρκική ηγεσία προσπαθεί εδώ και χρόνια “να εργαλειοποιήσει κοινότητες τουρκικής προέλευσης σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Αυστρία”, μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό συγκρούσεις από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, “κάτι που θέλουμε να απαγορεύσουμε στο μέλλον”.

Τις απειλές Ερντογάν απέρριψε σε σημερινές δηλώσεις του και ο γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος, με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι, τονίζοντας πως “δεν χρειαζόμαστε στη χώρα μας καμία προεκλογική εμφάνιση Τούρκων πολιτικών και θα πρέπει να χαιρετίσουμε με έμφαση την εκ των προτέρων απαγόρευσή τους”.

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του κατά μίας ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνοντας πως εάν ο Ερντογάν θέλει να διαμαρτυρηθεί, θα μπορούσε να το πράξει παραιτούμενος από την προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ, και αυτό θα ήταν για πρώτη φορά μία καλή ιδέα από μέρους του.

Στην προειδοποίησή του προς την Άγκυρα, την περασμένη Παρασκευή, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει πως “εάν η Τουρκία σχεδιάζει και αυτή τη φορά πάλι τέτοιες εμφανίσεις στην Αυστρία, τότε μπορώ μόνον να αναφέρω με σαφήνεια, ότι αυτές οι εμφανίσεις είναι ανεπιθύμητες και δεν θα τις επιτρέψουμε”.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται στις αυστριακές αρχές στη βάση της απαγόρευσης που προβλέπει η τροπολογία που έγινε τον Απρίλιο του 2017 στον νόμο περί συγκεντρώσεων, με την οποία καθίσταται ευκολότερη η απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων ξένων πολιτικών στην αυστριακή επικράτεια.

Ήδη στις αρχές του 2017, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως τότε υπουργός Εξωτερικών, απέρριπτε ως “ανεπιθύμητο” το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία, του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος του.

Σαφή δυσαρέσκεια για το ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης εξέφραζε και ο τότε καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, τονίζοντας πως είναι σαφές “ότι σε καμία περίπτωση δεν χαιρόμαστε όταν ξένες κυβερνήσεις μεταφέρουν την προεκλογική τους εκστρατεία στην Αυστρία”.

Οι επανειλημμένες αρνητικές τοποθετήσεις, στους μήνες που ακολούθησαν, τόσο του τότε καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν όσο και του τότε υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς απέναντι στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και η απαίτησή τους για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οδήγησαν σε περαιτέρω ένταση στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις, που είχαν σημαδευτεί νωρίτερα με την ανάκληση στην ‘Αγκυρα του Τούρκου πρεσβευτή στην Αυστρία, επί ολόκληρους ένδεκα μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα