Σύνοδος των G7: Τεταμένο το κλίμα λόγω Τραμπ

Η σύνοδος κορυφής είναι πιο τεταμένη από κάθε άλλη φορά στα 42 χρόνια της ιστορίας της G7, καθώς η πολιτική του Τραμπ που συνοψίζει το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» εγείρει τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος.

Την άποψη πως η Ρωσία θα έπρεπε να συμμετέχει στη συνάντηση της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Χτες ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Γαλλία και γενικότερα την ΕΕ ότι επιβάλλουν «τεράστιους δασμούς» και εγείρουν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο.

«Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό (σ.σ. του Καναδά Τζάστιν) Τριντό και στον πρόεδρο (της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικούς φραγμούς» στο εμπόριο, ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «αδημονεί να τους δει» σήμερα.

Γιούνκερ κατά Τραμπ για το εμπόριο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε σήμερα τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριφέρεται άδικα προς τις ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου, επισημαίνοντας ότι θα επιχειρήσει να αλλάξει την άποψη του μεγιστάνα παραθέτοντας στοιχεία και γεγονότα.

«Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, οι θέσεις είναι πολύ σαφείς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι η χώρα του αντιμετωπίζεται με άδικο τρόπο από την Ευρώπη και από άλλους και η άλλη πλευρά πιστεύει ότι αυτό δεν ισχύει» τόνισε ο Γιούνκερ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

«Θα το εξηγήσουμε αυτό παραθέτοντας γεγονότα και αριθμητικά στοιχεία, ότι δεν είναι η σωστή άποψη που κάποιος πρέπει να έχει επί του συγκεκριμένου θέματος» συμπλήρωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου της G7.

Τι δηλώνει η Βρετανία

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν θεωρεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τη σνομπάρει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον Καναδά και θα μιλήσει μαζί του ακόμη κι αν δεν έχει προγραμματιστεί μια διμερής συνάντηση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Μέι.

Η Μέι θα συναντήσει όλους τους άλλους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής, δήλωσαν Βρετανοί αξιωματούχοι.

«Θα εργάζεται δίπλα (στον Τραμπ) σήμερα σε πολλές συνεδρίες εργασίας. Προφανώς τού μίλησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και θα τον δει κατά την επίσκεψή του τον επόμενο μήνα επομένως είχε πολλές ευκαιρίες να του μιλήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Μέι θεωρεί πως η μη πραγματοποίηση μιας διμερούς συνάντησης είναι σνομπάρισμα, η εκπρόσωπος είπε «όχι».

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται πιο τεταμένη από κάθε άλλη φορά στα 42 χρόνια της ιστορίας της G7, καθώς η πολιτική του Τραμπ που συνοψίζει το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» εγείρει τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και να ανοίξουν πελώρια διπλωματικά σχίσματα.

Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που είχε επενδύσει σε μια στενή προσωπική σχέση με τον Τραμπ, επισήμανε ότι οι υπόλοιπες χώρες της G7–η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, καθώς και η δική του χώρα–πρέπει να παραμείνουν «ευγενικές» και παραγωγικές, αλλά συμπλήρωσε πως «κανένας ηγέτης δεν κυβερνάει για πάντα», ενώ ξεκαθάρισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καμιά πρόθεση να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

«Μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται», πέταξε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους. «Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω από όλα, αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό προέβλεψε σκληρές συζητήσεις για το εμπόριο, πάντως άλλες χώρες της G7, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία, μοιάζουν να μην έχουν την πρόθεση να προκαλέσουν τον αμερικανό πρόεδρο, αλλά ούτε να κάνουν παραχωρήσεις.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ακολουθήσει “μετριοπαθή” γραμμή για τους εμπορικούς δασμούς

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει «μετριοπαθείς» θέσεις για τους εμπορικούς δασμούς κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) όπου το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις των ηγετών.

«Όσον αφορά τους εμπορικούς δασμούς, υπάρχουν πολύ αντιμαχόμενες θέσεις εκεί», δήλωσε ο Κόντε στους δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο κορυφής.

«Οπωσδήποτε… θα προωθήσουμε μια μετριοπαθή θέση. Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το σκεπτικό που οδήγησε κάποιους να λάβουν τη θέση που έλαβαν και θα ενεργήσουμε ανάλογα.»

Η αντιπαράθεση για τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο απείλησε να προκαλέσει ρήξη στην G7, η οποία στη διάρκεια της 42άχρονης ιστορίας της επιδιώκει πάντα την επίτευξη ομοφωνίας στην οικονομία και σε άλλα θέματα.

Ο Κόντε είπε επίσης πως είναι σημαντικό οι εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας να μην πλήξουν τους απλούς πολίτες της χώρας και είπε πως η Ιταλία είναι «πλήρως δυσαρεστημένη» με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίζεται το θέμα της μετανάστευσης από την Αφρική.

Η ιταλική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το αντικαθεστωτικό Κίνημα 5 Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα, έχει ήδη διαμηνύσει πως είναι πιθανό να ακολουθήσει φιλορωσική γραμμή στην εξωτερική πολιτική της και έχει καλέσει για άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η σύνοδος,  διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Σαρλβουά, ή Σαρλεβόι, θα δώσει μια ευκαιρία στους ηγέτες των υπόλοιπων έξι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη να συζητήσουν με τον Τραμπ για πρώτη φορά αφότου ο ρεπουμπλικάνος επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και τις χώρες μέλη της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα