Σφοδρές μάχες του συριακού στρατού με τον ISIS

Δυνάμεις του συριακού καθεστώτος σφυροκοπούσαν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα μια περιοχή στην έρημο υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), στα όρια της επαρχίας Σουέιντα, στη νότια Συρία, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι βομβαρδισμοί και οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τους τζιχαντιστές του ISIS κλιμακώθηκαν το βράδυ και συνεχίζονται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης αυτής, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Το καθεστώς προελαύνει στα βόρεια και στα βορειοανατολικά όρια της Σουέιντας», που γειτονεύουν με το τμήμα της επαρχίας που καλύπτεται από έρημο, πρόσθεσε.

Η επιχείρηση αυτή θα είναι «η έναρξη της επίθεσης του καθεστώτος για να εκδιωχθεί το από αυτόν τον θύλακα» στην Μπαντίγια (έρημο) στη Σουέιντα, συνέχισε ο Άμπντελ Ραχμάν, σύμφωνα με τον οποίο «συγκεντρώνονται μεγάλες στρατιωτικές ενισχύσεις» από τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη Δαμασκό για να αναπτυχθούν εκεί.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί καταγράφονται μετά την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας για την απελευθέρωση περίπου τριάντα αμάχων, παραμένουν όμηροι από τον περασμένο μήνα, όταν απήχθησαν από το ΙΚ, κατά τη διάρκεια συντονισμένων τζιχαντιστικών επιθέσεων στην επαρχία Σουέιντα με πάνω από 250 νεκρούς.

Την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Soueida24 ανέφεραν ότι ένας από τους ομήρους, ένας 19χρονος φοιτητής, αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές. Η εκτέλεσή του έγινε «μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τις δυνάμεις του καθεστώτος», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια αραβοκουρδική συμμαχία που μάχεται εναντίον του ISIS και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια ανταλλαγή με τους τζιχαντιστές, για να σωθούν οι ζωές των ομήρων. Η πρωτοβουλία της «δεν υποκαθιστά τη ρωσική μεσολάβηση», διαβεβαίωσε.

Το ISIS, το οποίο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ούτε για την εκτέλεση, ούτε για τις απαγωγές, είδε το «χαλιφάτο» του να καταρρέει αντιμέτωπο με πολλαπλές επιθέσεις στη Συρία και δεν ελέγχει πλέον παρά μόλις το 3% της συριακής επικράτειας. Αλλά παραμένει σε θέση να διαπράττει ακόμη πολυαίμακτες επιθέσεις, όπως έδειξε αυτή στη Σουέιντα, και απαγωγές.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 350.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα