Σφοδρές αντιδράσεις από τις αξιώσεις για αναδρομικά των πρώην βουλευτών

Γενικευμένη αντίδραση προκλήθηκε χθες στα κόμματα από την είδηση πως η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να δαπανήσει πάνω από 15 εκατ ευρώ για τους 100 (πρώτους) πρώην βουλευτές οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.

Στο εν λόγω δημοσίευμά του μάλιστα ο Τύπος της Κυριακής, ανέφερε πως το ποσό κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές (άνω των 160) που έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει.

ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπιαστικό

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την πράξη των πρώην βουλευτών να διεκδικήσουν αναδρομικά “ως ντροπιαστική σε συνθήκες κρίσης” και επεσήμανε: Είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική.

Παραλλήλως, κάλεσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακαλέσει: “Πολύ καλά γνωρίζει ο αρχηγός της ΝΔ ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν οι ισχυρισμοί του και εξ αυτού μόνο του λόγου τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα τα χυδαία ψεύδη του”.

Κ. Μητσοτάκης: Όποιος τα πάρει, διαγράφεται

Ο πρόεδρος της Ν.Δ διαμήνυσε στους πρώην βουλευτές του πως όποιοι δεν αποσύρουν τις προσφυγές και διεκδικήσουν τα ποσά, θα διαγραφούν αυτομάτως από το κόμμα ενώ εγκάλεσε την Κυβέρνηση ότι για τις προσφυγές αυτές ευθύνεται ο νόμος Κατρούγκαλου, βάσει του οποίου “πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την “ανάγκη” εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου”.

 

ΠΑΣΟΚ: Να αποσυρθούν οι προσφυγές

Να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά κάλεσε και το ΠΑΣΟΚ όσους πρώην βουλευτές είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αναδρομικά. “Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών” αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και τονίζει πως το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία.

Στ. Θεοδωράκης: Να μην τα πάρουν

Να μην πάρουν τα αναδρομικά οι πρώην βουλευτές που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, ζήτησε από πλευράς του και ο Σταύρος Θεοδωράκης με μήνυμά του στο twitter.

ΥΠΟΙΚ: Να περιμένουν

Στο μεταξύ, το ΥΠΟΙΚ δια κύκλων του, διευκρίνισε πως δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών, διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως:

– Δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών.

– Δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές μέλλον η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επίσης, όπως σημειώνουν, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πρώην βουλευτές ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αγνοώντας τις μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα