Συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής στον Εγκέλαδο ανακοίνωσε η NASA

Ερευνητές της NASA εντόπισαν στον δορυφόρο του Κρόνου «Εγκέλαδο» ίχνη μοριακού υδρογόνου, ενός από τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη ζωής.

Με τη βοήθεια στοιχείων από το ρομποτικό σκάφος Cassini, οι επιστήμονες γνωρίζουν από το 2008 ότι στο υπέδαφος του Εγκέλαδου βρίσκεται ένας τεράστιος ωκεανός με αλμυρό νερό.

Ωστόσο αυτό που ανακάλυψαν τώρα είναι πως, στους πίδακες νερού που εκτινάσσονται από την επιφάνεια του ουράνιου σώματος, υπάρχει μοριακό υδρογόνο – το οποίο θα μπορούσε να παράσχει ενέργεια σε μορφές ζωής που ενδεχομένως να υπάρχουν εκεί.

«Είναι το μεγαλύτερο βήμα που έχουμε κάνει έως σήμερα, στην προσπάθεια εντοπισμού μίας περιοχής με μερικά από τα συστατικά που θα την καθιστούσαν κατοικήσιμη», είπε χαρακτηριστικά ο Τόμας Ζαρμπέρχεν, αναπληρωτής διευθυντής του Διευθυντηρίου Επιστημονικών Αποστολών της NASA, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διαστημική υπηρεσία στα κεντρικά της γραφεία στην Ουάσιγκτον.

Η παρουσία υδρογόνου στον δορυφόρο σημαίνει πως εξωγήινα μικρόβια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το χημικό στοιχείο για να παράγουν ενέργεια, ενώνοντάς το με διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι διαλυμένο στο νερό.
Αυτή η χημική αντίδραση είναι γνωστή ως «μεθανογένεση».

«Παρόλο που δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε ζωή, βρήκαμε πως στον Εγκέλαδο υπάρχει μία θρεπτική πηγή για να συντηρηθεί», σημείωσε ο Χάντερ Γουάιτ, μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής του Cassini.

Η ανακάλυψη προήλθε από στοιχεία που εξασφάλισε το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, το οποίο πέταξε μέσα από έναν τεράστιο πίδακα νερού που εκτινάσσεται από τον Εγκέλαδο.

Το διαστημόπλοιο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα