Συνεχίζεται η άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Οι τραπεζικές μετοχές έδωσαν νέα ώθηση και σήμερα στον γενικό δείκτη, εν αναμονή και της συνεδρίασης της ΕΚΤ όπου ο Μάριο Ντράγκι ενδεχομένως να δώσει σήμα για έναν νέο γύρο φθηνών δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες προσεχώς.
Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα επίσης και στην σημερινή “ετυμηγορία” του ΔΝΤ καθώς και στα αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2018 της Eurobank για μία πρώτη εικόνα για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες και αποτελούν και τον “οδηγό” της ψυχολογίας στο Χ.Α.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται με άνοδο 0,9% στις 713,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 9 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη 0,99% στις 1.855,55 μονάδες, η μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύεται κατά 0,90% στις 1.132,11και ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,95% στις 574,80 μονάδες.
Από τις μετοχές των τραπεζών, μετά το +13% χθες η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει άνοδο 5,64%, η Eurobank κινείται 4,57% υψηλότερα, η Alpha Bank είναι στο +2,70% και η Εθνική ενισχύεται κατά 2,41%.
Στα υπόλοιπα Blue chips η εικόνα είναι μικτή με τις Grivalia (+2,41%), ΔΕΗ (+1,40%), Jumbo (+1,98%), ΟΤΕ (+1,22%) και ΑΔΜΗΕ (+1,29%) να ξεχωρίζουν ανοδικά, ενώ πιέσεις άνω του 1% δέχονται οι Aegean (-1,37%) και Σαράντης (-1,11%).
Η τάση στο ελληνικό Χρηματιστήριο έχει πλέον ξεκάθαρα αλλάξει, με το πρόσφατο ράλι να οδηγεί – προς το παρόν – σε ένα διήμερο μόνον μίας ήπιας διόρθωσης, με του profit takers να μην καταφέρνουν τελικά να πάρουν τα ηνία της αγοράς βλέποντας πως στις πιέσεις εμφανίζονται αντιστάσεις. Αυτό φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση όπου η απώλεια των 700 μονάδων δεν κράτησε ούτε μία ημέρα, οδηγώντας την αγορά σε νέα αντίδραση με “ηγέτη” τις τράπεζες οι οποίες σημείωσαν νέο ράλι.
Οι θετικές εξελίξεις γύρο από τον κλάδο-κλειδί του Χ.Α, όπως ο νέος νόμος Κατσέλη καθώς και τα διαθέσιμα εργαλεία (σχέδια ΤΧΣ-ΤτΕ) για τη μείωση ων NPEs των ελληνικών τραπεζών που μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά με τα σχέδια των ίδιων των τραπεζών, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των αγοραστών.
Θετικά λειτουργεί στην αγορά και η αναβάθμιση των καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών από την Moody’s σε συνέχεια της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε Β1 από Β3.
Παράλληλα, τα ξένα χαρτοφυλάκια αποτιμούν και τις εξελίξεις στο πολίτικό μέτωπο, “βλέποντας” πως αντί για πολιτικό κίνδυνο οι επόμενες εκλογές θα φέρουν περαιτέρω θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, με μία νέα κυβέρνηση φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.
Πάντως οι αναλυτές προειδοποιούν πως το προσεχές Eurogroup (11 Μαρτίου) ενδέχεται να προκαλέσει αβεβαιότητα στην αγορά, εάν δεν δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των ANFAs/SMPs.
 
πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα