Συνέντευξη εφ όλης της ύλης του Ν.Βούτση στο Indicator

tsipras_voutsiΣε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Indicator.gr,ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης,μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ο λαός πρέπει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να  χτυπηθεί η στρατηγική της λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Επίσης, ο κ.Βούτσης αναφερόμενος στο «παράλληλο πρόγραμμα» που επεξεργάζεται το κόμμα, έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησής του,ενώ σχολίασε και την άποψη που έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως προς τη βιωσιμότητα αυτού του σχεδίου.

Ο κ.Βούτσης έθεσε το πεδίο δράσης που θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τη διαφθορά και τη διαπλοκή και τέλος απάντησε  στα μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους ψηφοφόρους και ειδικότερα σε αυτούς που στις προηγούμενες εκλογές επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ,αλλά πλέον έχουν μια επιφύλαξη απέναντί του;

Θα έλεγα ότι χρειάζεται να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, μια επανεκκίνηση  για την κυβέρνηση της Αριστεράς.Έτσι ώστε με την εμπειρία που υπάρχει μέσα στις τόσο δύσκολες πολιτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί,αλλά και μετά την συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές,να υπάρξει αυτή η νέα περίοδος που θα χτυπηθεί η στρατηγική της λιτότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ουσιαστικά, η ευκαιρία να υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική μεροληψία υπέρ των αδυνάτων,έτσι ώστε σταδιακά, έστω, και όχι όπως νομίζαμε πέρσι τέτοιον καιρό που θεωρούσαμε ότι ήταν κάτι πολύ πιο εύκολο και άμεσο,να αποκατασταθούν οι μεγάλες εισοδηματικές και κοινωνικές αδικίες της προηγούμενης περιόδου.

Ταυτόχρονα, εντοπίζω και την διεθνή διάσταση αυτής της προσπάθειας,διότι πρέπει να ξέρετε ότι 15 ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές,ακολουθούν οι εκλογές στην Πορτογαλία, ύστερα στην Ισπανία και μετά στην Ιρλανδία.Ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα για την Αριστερά στην Ελλάδα θα δώσει πραγματικά το έναυσμα, η συζήτηση που ήδη έχει ξεκινήσει, μετά τις ρωγμές που πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι για το μέλλον της Ευρώπης,να πάρει πολιτική οντότητα και να διαμορφώσει έναν νέο συσχετισμό.

Πολλοί αναρωτιούνται ποια μπορεί να είναι πλέον, η ειδοποιός διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το ζήτημα της πολιτικής που θα εφαρμόσει,όταν είναι αναγκασμένος να υλοποιήσει την συμφωνία που υπέγραψε; 

Επισημαίνω τα εξής δύο ζητήματα που διαμορφώνουν μία διαφορετικότητα πραγματική. που μέλλει να αποδειχτεί αν θα έχει και ένα ιστορικό βάθος.

Η  συμφωνία αυτή έχει κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά,όπως η έλλειψη  εκτεταμένων  οριζόντιων περικοπών.Κυρίως,όμως, βρισκόμαστε σε αναμονή του κάδρου αναδιαμόρφωσης της συμφωνίας σχετικά με το χρέος και κατ’επέκταση της ελάφρυνσης των υποχρεώσεων της χώρας.

Ταυτόχρονα,σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για  τις επενδύσεις,αλλά και η αναδιαπραγμάτευση για ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένους χώρους και κοινωνικές ομάδες οι οποίες,απ΄ότι μέχρι τώρα έχει συνομολογηθεί, έχουν σοβαρά προβλήματα και συνέπειες .

Αυτή η αναδιαπραγμάτευση μέσω ενός παραλλήλου προγράμματος προφανώς θα γίνει δυνατή μόνο εάν υπάρχουν οικονομικοί πόροι. Και γι’ αυτό αναφέρομαι στο ζήτημα του χρέους και των επενδυτικών ευκαιριών που θα δημιουργήσουν την δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να διαμορφώσει τα αναγκαία αντίμετρα.

Η δεύτερη διαφοροποίηση είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ήταν,γενικώς, αντίθετοι με την εφαρμογή μνημονίων,αλλά επί της ουσίας τα υιοθετούσαν.Δηλαδή μέσα από την εφαρμογή των μνημονίων προσπαθούσαν,και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχαν,την κοινωνική και τακτική τους απεύθυνση να την επενδύσουν με αυτά τα μέτρα και με αυτόν τον τρόπο να συνεχίζουν την πάγια πολιτική τους στα  κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα.

Δηλαδή,τα βασικά ζητήματα των μνημονίων,ασμένως τα δεχόντουσαν και παράλληλα διαμόρφωναν και την δική τους άποψη.Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μια Αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να ενσωματώσει αυτήν την πολιτική και να την θέσει ως βασική της κατευθυντήρια γραμμή.

Μπορεί να είμαστε υποχρεωμένοι,επειδή έχουμε υπογράψει, να τηρήσουμε κάποιες βασικές γραμμές,αλλά στο πλαίσιο ενός προγράμματος, που σε τελευταία ανάλυση, θα έχει άλλες κοινωνικές προτεραιότητες.

Επομένως, η υλοποίηση αυτού που ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ  «παράλληλο πρόγραμμα» και στόχο έχει να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας, εξαρτάται από το αν θα υπάρξει διευθέτηση του χρέους…

Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται τόσο  από το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους,όσο και από την συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι η αξιοποίηση του επενδυτικού πακέτου “Γιούνκερ” ,αλλά και οι αναμενόμενες επενδύσεις από τις χώρες του εξωτερικού.

Άλλωστε,όσον αφορά το τελευταίο, κατά το διάστημα της διακυβέρνησής μας δουλέψαμε σκληρά  πάνω σε αυτό το θέμα.Πολλές  κυβερνήσεις του εξωτερικού,όπως για παράδειγμα της Ρωσίας και της Κίνας, μας ξεκαθάριζαν σε όλους τους τόνους,  ότι για να επενδύσουν ήθελαν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Από την πλευρά μας συγκεντρώσαμε μια σειρά από προσδοκίες και υποσχέσεις,στη βάση φυσικά του αμοιβαίου συμφέροντος.

Επομένως, όλα τα παραπάνω ,μαζί με την πάταξη της φοροδιαφυγής,της διαφθοράς και της διαπλοκής, θα κρίνουν αν  θα υπάρξουν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι που θα καταστήσουν δυνατή την εφαρμογή,αυτού που για την ώρα,ονομάζουμε παράλληλο πρόγραμμα.

Εάν ρωτήσετε,μάλιστα, τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο,  σχετικά με τη βιωσιμότητα αυτού του σχεδίου, θα σας πει ότι δεν είναι τόσο αισιόδοξος, ποντάροντας 1 προς 3 υπέρ της επιτυχίας του.

Ακόμα όμως κι αν είναι έτσι, αλίμονο αν η Αριστερά δεν επιδιώξει την εξυπηρέτηση αυτού του παράλληλου προγράμματος  και παραδώσει τα όπλα και το τιμόνι της χώρας,στο όνομα της δυσκολίας των συνθηκών.

Όσον αφορά  την διαφθορά και τη διαπλοκή, ποιο είναι το πεδίο που θα επιδιώξει να υλοποιήσει ο  ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι υποθέσεις ανοιχτές, καλυμμένες ή εν υπνώσει.Είναι πολλές οι υποθέσεις,που ξεκινούν από τον τομέα του λαθρεμπορίου σε τρεις-τέσσερις μεγάλους τομείς,τον τομέα της φοροδιαφυγής,αλλά αφορούν και λίστες με πολίτες,οι οποίοι μέσα στα χρόνια της κρίσης έβγαλαν μεγάλα και αδήλωτα ποσά στο εξωτερικό.

Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να κινηθεί η δικαστική αρχή,αλλά και η οικονομικοπολιτική διακυβέρνηση της χώρας.Με την έννοια της μη επανάληψης τέτοιων φαινομένων,αλλά και του χτυπήματος  της διαπλοκής και των σχέσεων που την αναπαράγουν.Το σίγουρο είναι ότι μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι το φαντασμαγορικό για τα κανάλια.

Το στοίχημα είναι να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης,φερεγγυότητας,νέων σχέσεων με το κράτος και κυρίως ισονομίας.Αυτός είναι ένας βασικός πολιτικός στόχος.Και επ’ αυτού παραδείγματος χάριν, υπάρχει κάτι θετικό στην πρόσφατη συμφωνία, καθώς απομακρύνθηκε απολύτως και ρητά  η περίπτωση bail in.Κάτι που επιτρέπει στον κόσμο να επαναπατρήσει ή και να επανακαταθέσει τις οικονομίες του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα,χωρίς να υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψουν από αυτά τα φρικτά που ακούγονταν ακόμα και για τις καταθέσεις των πέντε χιλιάδων ευρώ.

Τι έχετε να δηλώσετε αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες και τα σενάρια για το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ; 

Η δικιά μας συμβουλή και παρότρυνση προς τον λαό είναι να δώσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, από εκεί και πέρα, ανεξαρτήτως αυτοδυναμίας έχουμε μια δοκιμασμένη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, συνεπώς μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.Αυτή είναι η δικιά μας κατεύθυνση και επιλογή.

Όταν βγουν τα αποτελέσματα, όταν διαμορφωθεί το πολιτικό παζλ και εφόσον-και νομίζω- ότι θα είμαστε πρώτη δύναμη,είμαστε υποχρεωμένοι να μελετήσουμε όλα τα πιθανά σενάρια, ούτως ώστε να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση προοδευτικού προσανατολισμού.

Και με αυτή την έννοια αυτό που μπορεί κανείς να αποκλείσει από τώρα, είναι η συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία και την Χρυσή Αυγή.Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για οικουμενική κυβέρνηση, κυβέρνηση εθνική ενότητας ή κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων.Αυτό είναι έξω από τον ορίζοντά μας,ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Οτιδήποτε άλλο,παρότι δεν είναι στην επιλογή μας-και είμαι σαφής σε αυτό όσον αφορά και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ-θα είμαστε υποχρεωμένοι, αν συμβεί, να το εξετάσουμε βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Πιστεύω ότι αυτή η άποψη,είναι η άποψη του ορθού λόγου.Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς κανείς μας δεν λέει ότι πρέπει να πάμε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι να βγει μια καθαρή κυβέρνηση,καθώς ούτως ή άλλως ο εκλογικός νόμος δίνει το μπόνους των 50 εδρών.Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που στοχεύει στο 51%.Άρα με αυτά τα δεδομένα  προχωράμε για την αυτοδυναμία,είμαστε αισιόδοξοι και βεβαίως θα κρίνουμε με βάσει τις κατευθύνσεις που θα δώσει ο ελληνικός λαός.

Η συνέντευξη δόθηκε στους δημοσιογράφους Ελευθερία Κοσμοπούλου και Μάριο Κοσμόπουλο

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα