Συνάντηση του Γ. Μπαλάφα με τη Βρετανίδα Υπουργό Μετανάστευσης

Συνάντηση με την Βρετανίδα Υπουργό Μετανάστευσης κα Caroline Nokes πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Την Βρετανίδα Υπουργό συνόδευαν η Πρέσβης στην Ελλάδα κα Kate Smith, η κα Jo Caley, Σύμβουλος Μετανάστευσης, ο κ. Cameron Bryson, σύνδεσμος του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα αναφορικά με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και ο κ. Robin Walker, επικεφαλής της Διεύθυνσης Μετανάστευσης της ΕΕ, Διεύθυνση Ευρώπης. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής του ΥΜΕΠΟ κ. Ανδρέας Γκουγκουλής.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαιτέρως εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, όπου έγινε σαφής η διάθεση των κυβερνήσεων των δυο χωρών για συνεργασία πάνω στα ζητήματα που προκύπτουν από την διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος.

Η κα Nokes εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τη νέα νομοθεσία στην Ελλάδα σχετικά με το άσυλο. Ανέδειξε τη σημασία των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο, στην χώρα προέλευσής τους ή σε ασφαλή τρίτη χώρα. Αναφέρθηκε επίσης, στη μεγάλη σημασία που έχει ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης ώστε να σταλεί το μήνυμα στα δίκτυα των διακινητών ότι δεν μπορούν να λειτουργούν ασύδοτοι. Η Υπουργός τόνισε επίσης, ότι η παγκόσμια προσφυγική κρίση δεν θα περιοριστεί, αντιθέτως, είναι πιθανό να ενταθεί και μπορούν να προβλεφθούν ήδη οι περιοχές του πλανήτη που θα αποτελέσουν χώρες προέλευσης.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, που είναι ένα ζήτημα πανευρωπαϊκό και δεν πρέπει να βαραίνει μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, καθώς και στο θέμα των επιστροφών. Αναφέρθηκε επίσης, στη σημασία της αναλογικής και δίκαιης κατανομής των βαρών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ζητώντας στήριξη και συνεργασία ώστε να επισπεύδονται οι διαδικασίες απομάκρυνσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας αλλά και στην ανάγκη προστασίας των συνόρων της Ευρώπης, πάντα με προτεραιότητα στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό.

Η κα Nokes τόνισε ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει ιστορικό εξαιρετικής συνεργασίας με την Ελλάδα και θα συνεχίσει τις προσπάθειες στήριξης προς φίλους και συμμάχους με διμερείς συμφωνίες. «Το μεταναστευτικό/προσφυγικό», τόνισε, «είναι ένα σημαντικό και πολύπλοκο ζήτημα, η αντιμετώπιση του οποίου θα πρέπει να ξεκινά από τις χώρες προέλευσης».

Ο κ. Μπαλάφας ευχαρίστησε την Υπουργό για την επίσκεψή της και τόνισε τη διάθεση για συνεχή επικοινωνία και στενή συνεργασία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα