«Στο κόκκινο» το παρασκήνιο  εν όψει Eurogroup

Οι επαφές και συζητήσεις εν όψει του Eurogroup της 15 Ιουνίου κορυφώνονται καθώς αναζητείται η φόρμουλα η οποία θα αποτελέσει τη χρυσή τομή στο θέμα ρύθμισης του χρέους.Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι θα γίνει δεκτή μόνο λύση που θα εγγυάται έξοδο στις αγορές.

Τη μέθοδο των άμεσων και προσωπικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες ακολουθεί ήδη ο πρωθυπουργός προετοιμάζοντας το έδαφος για ενδεχόμενη ανάγκη καθαρής πολιτικής λύσης, εφ όσον η γερμανική στάση οδηγήσει τα πράγματα στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.

Σκοπός του, κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων είναι να κάνει σαφές στους συνομιλητές του ότι η χώρα μας επιδιώκει καθαρή λύση στο θέμα του χρέους, ώστε να προχωρήσει η ένταξη της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το κυβερνητικό επιτελείο, στις συνεχείς επαφές του με τους ευρωπαίους δανειστές εξετάζει παράλληλα όλες τις υπάρχουσες εναλλακτικές προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε λύση του ζητήματος χωρίς αστερίσκους ενώ δεν αποκλείεται οι αποφάσεις να ληφθούν και να επικυρωθούν τελικά στη Σύνοδο Κορυφής, στις 22 Ιουνίου.

Έγκυροι παρατηρητές που είναι γνώστες των εξελίξεων και των ισορροπιών που διαμορφώνονται, αποκαλύπτουν ότι υπάρχει εναρμόνιση των απόψεων του ESM με τη γραμμή Σόιμπλε, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος επιμένει για λόγους εσωτερικών γερμανικών πολιτικών δεσμεύσεων στη συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς να παίρνει υπ όψιν τη θέση του Ταμείου για την αναγκαιότητα διευθέτησης του χρέους, την οποία όμως απορρίπτει!

Και ενώ φαίνεται ότι Γερμανία και ΔΝΤ «τεντώνουν το σχοινί», στην Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες συγκλήθηκε χθες άτυπα στη Βουλή το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και συζήτησε όλα τα τελευταία δεδομένα, με σκοπό τον συντονισμό των κινήσεων.

«Η Ελλάδα θα κάνει δεκτή μόνο μία λύση που θα εγγυάται την έξοδο στις αγορές και θα σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού», ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στη  Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα