Στο “κόκκινο”και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Αντιμέτωπη με τους έντονους κραδασμούς που… γλίτωσε χθες λόγω αργίας, είναι σήμερα η ελληνική αγορά και αυτό φάνηκε από το άνοιγμα της συνεδρίασης. Έτσι, ο ιταλικός… σεισμός που ταρακούνησε χθες τις αγορές της Ευρώπης και ειδικά τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, γίνεται αισθητός σήμερα στις ελληνικές μετοχές, αφού οι… μετασεισμοί του συνεχίζονται.

Παράλληλα, η σημαντική επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων (κυρίως λόγω Ιταλίας) δημιουργεί έναν νέο αντίθετο άνεμο στο Χ.Α δημιουργώντας ένα επιπλέον βαρίδι, ενώ στέλνει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές στο… άγνωστο, αφού οι συνθήκες πλέον δεν επιτρέπουν μία τέτοια κίνηση από το ελληνικό Δημόσιο.

Ο γενικός δείκτης άνοιξε στο “κόκκινο” (-0,31%) και στη συνέχεια οι απώλειες εντάθηκαν, με όλα τα blue chips να περνούν σε αρνητικό έδαφος. Έτσι, ο Γ.Δ διαμορφώνεται στις 744,95 μονάδες με πτώση της τάξης του 1,42% και σε νέα χαμηλά έτους, ενώ ο τζίρος κινείται στα 12 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,17% στις 1974,89 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 13,10% και στις 797,48 μονάδες σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης.

Οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες τον Μάιο έχουν δεχθεί ισχυρό “σφυροκόπημα” άνω του 22% και έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του ράλι του Απριλίου (+31%), δέχονται και και σήμερα έντονες ρευστοποιήσεις με τους πωλητές να παίρνουν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς στο -1,67% και ακολουθούν η Εθνική στο -1,58%, η Alpha Bank στο -1,33% και η Eurobank στο -1,04%.

Στα μη τραπεζικά blue chips τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι Jumbo (-3,01%), ΕΧΑΕ (-2,43%). Aegeran (-2,22%), Lamda Development (-3,29%) και Σαράντης (-2,35%).

Η… βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο από τις αρχές του Μαΐου όπου και “ξέσπασε” η υπόθεση της Folli Follie έχει επιβαρυνθεί πλέον ακόμη περισσότερο από το έντονα risk-off κλίμα που κυριαρχεί πλέον στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Ιταλίας, δημιουργώντας έτσι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την αγορά. Με δεδομένο ότι το Χ.Α είναι στενά συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στο εξωτερικό καθώς δεν έχει κανέναν ισχυρό καταλύτη αυτή τη στιγμή για να αυτονομηθεί, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την βραχυπρόθεσμη πορεία των ελληνικών τίτλων.

Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, η επόμενη μεσοπρόθεσμη στήριξη βρίσκεται μεταξύ 735 και 740 μονάδων επίπεδο από το οποίο διέρχεται ένα ήπια ανοδικό κανάλι που έχει την αφετηρία του στο Μάιο του 2017. Εφόσον η αγορά συνεχίσει προς το εν λόγω επίπεδο τιμών η σύγκλιση των ταλαντωτών προς υποτιμημένες ζώνες τιμών θα συγκεντρώσει πολλές πιθανότητες για μια ουσιαστική αντίδραση χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα